Energetika.ba
Hidroenergija

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Autor: Energetika.ba
Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak
Aarhus centar

Aarhus centar u BiH nastavlja, i u narednoj godini, aktivno podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak.

Rijeka Volujak, poznata i kao Volujčića, očaravajuća je prirodna oaza smještena u istočnim predjelima općine Prozor/Rama. Njeni izvori, prošarani ispod Gorače i Divan-planine, stvaraju tok dug gotovo 19 kilometara i grade kanjon koji je ponegdje dubok i više od 600 metara. Ta rijeka obiluje čistom vodom i dom je potočnoj pastrmki i bjelonogom raku, rijetkoj i ugroženoj vrsti koja se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi.

- Zato priča o Volujaku nije samo lokalna, već globalna tema zaštite prirodnih resursa. Izgradnja mini hidroelektrana na tom području predstavlja ozbiljan ekološki izazov, posebno zbog statusa kao jedne od najčistijih rijeka u ramskom kraju. Stoga, zaštita rijeke Volujak postaje ključna za očuvanje prirodnog balansa i biološke raznolikosti - naglašavaju.

U saopćenju za javnost navode da je, u svjetlu tih događaja, Aarhus centar u BiH aktivno pratio situaciju podržavajući napore Udruge građana Hereditas i zajednice u borbi za očuvanje Volujaka. Tokom 2023. godine, Aarhus je stavio naglasak na potrebu zaštite tog prirodnog dragulja.

- Istakli smo zahtjev, upućen Aarhus centru od Udruge građana Hereditas, za besplatnu pravnu pomoć kad se radi o borbi za oduzimanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak. Predsjednik Udruženja Antun Kovčalija je potcrtao važnost saradnje nevladinog sektora i građana. Zahvalan sam Aarhus centru za ukazanu pomoć i volju za saradnju u borbi protiv, po opće dobro, štetnih projekata. Postojanje takvih organizacija u BiH svakako je nužno te ohrabruje građane koji se često nađu sami pred izrazito moćnim raznim investitorima i poduzetnicima koji poznaju samo zakon vlastitog probitka i interesa - navodi se.

Nadalje, obavili smo, ističu iz Aarhus centra u BiH, i razgovor sa pomoćnikom načelnika Općine Prozor-Rama Josipom Juričićem. Juričić je objasnio stav Općine te naglasio važnost uključivanja lokalnog stanovništva u procese odlučivanja, pogotovo kad su u pitanju okolišne dozvole.

- Mi ćemo pri razgovorima sa ministricom, i oko koncesija držati se naših načela, posebno o potrebi uvažavanja stavova lokalnog stanovništva, na čemu ćemo izričito inzistirati - izjavio je Juričić.

Kako navode 'objavili smo i informaciju o ponovljenom upravnom postupku izdavanja okolišne dozvole za mini hidroelektranu Volujak, koji je pokrenulo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a nakon poništenja prethodne dozvole od strane suda'.

- Na naše pitanje hoće li se nevladin sektor adekvatno pozvati na učešće u postupku, iz FMOIT-a smo dobili odgovor da „Sudjelovanje javnosti u odlukama definirano je članom 36. Zakona o zaštiti okoliša i ovo ministarstvo primjenjuje sve zakonske odredbe kada je u pitanju zainteresovana javnost“ - ističe se.

Iz Aarhus centra u BiH naglašavaju da kalendarsku godinu zaključuju aktivnom borbom, a za 2024. najavljuju da će i dalje biti posvećeni podršci i zagovaranju za zaustavljanje projekta izgradnje mini hidroelektrane Volujak.

- Važno je istaknuti da ćemo nastaviti promovisati ulogu građana i zajednice u očuvanju prirodnih resursa, te da će Aarhus centar biti njihov glas u zaštiti Volujaka - naglašavaju iz Aarhus centra u BiH.