Energetika.ba
nova svrha

Neboderi postaju ogromna skladišta čiste energije

Autor: Energetika.ba
Neboderi postaju ogromna skladišta čiste energije
Foto: Ilustracija

Decenijama su ljudi podizali visoke građevine, zgrade čiji su gornji spratovi dosezali do oblaka, kako bi pokazali ekonomsku moć, snagu imperije, vladara, religije ili korporacije. U moderno doba pojavljuje se više visokih zgrada nego ikada ranije. Ali neboderi bi uskoro mogli imati novu svrhu, da postanu ogromna skladišta obnovljive energije.


Jedna od najvećih, ako ne i najveća prepreka u razvoju mreže obnovljive i čiste energije je povremenost i nestabilnost izvora. Ponekad se oblaci nadvijaju baš kada je potrebna solarna energija ili vjetar prestane da puše, a turbine ne mogu da generišu energiju. U drugim slučajevima, sunce i vjetar proizvode više električne energije nego što je potrebno i ona se ne koristi.

Skladištenje takve energije postalo je ključno pitanje za balansiranje proizvodnje i potrošnje. Kombinacija tehnologija, od različitih oblika baterija do drugih metoda skladištenja energije, neophodni su da povećanje kapaciteta.

Nedavno je kompanija Skidmore, Owings & Merrill (SOM), arhitektonska i inženjerska firma koja stoji iza nekih od najviših zgrada na svijetu, objavila partnerstvo sa kompanijom za skladištenje energije Energy Vault koja radi na razvoju novih rješenja za skladištenje energije gravitacije.

To uključuje dizajniranje nebodera koji bi koristio motor koji se pokreće električnom energijom iz mreže za podizanje ogromnih blokova kada je potražnja za energijom niska. Ovi blokovi bi uskladištili električnu energiju kao "potencijalnu" energiju. Kada postoji potražnja, blokovi bi se spuštali, oslobađajući energiju koja bi se pretvarala u električnu, prenosi Ekapija.

Visoke zgrade su specijalnost SOM-a. Oni su projektovali Svjetski trgovinski centar u New Yorku, Vilis toranj u Chicagu, ranije poznat kao Sirs toranj, kao i najviši neboder na svijetu Burj Khalifa u Dubaiju, koji je visok više od 828 metara.

- Evo prilike da iskoristimo ovu stručnost, da je iskoristimo za skladištenje energije, omogućimo odvikavanje od fosilnih goriva - kazao je Bil Bejker, konsultantski partner u SOM-u i građevinski inženjer za Burj Khalifu.

Toranj za energiju ove dvije kompanije mogao bi da se kreće od 300 do 1.000 metara u visinu, imao bi izdubljene strukture koje liče na okna liftova za pomjeranje blokova, ostavljajući prostor za stambene i poslovne stanare.