Energetika.ba
čak 95 posto

Portugal električnu energiju najvećim dijelom proizvodi iz obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
Portugal električnu energiju najvećim dijelom proizvodi iz obnovljivih izvora energije
Foto: Unsplash

Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, najviše električne energije proizvodi se u hidroelektranama (48 posto), zatim u vjetroelektranama (30 posto), a ostatak u solarnim elektranama.

Međutim, prema podacima REN-a, proizvodnja u solarnim elektranama značajno je porasla, prenosi SEEbiz. Naime, prošlomjesečni porast proizvodnje u solarnim elektranama bio je najveći mjesečni porast ikada. Tada je postignuto da se 10 posto potreba za električnom energijom podmiruje korištenjem sunčeve energije.

U Portugalu je u prva četiri mjeseca ove godine udio fosilnih goriva u proizvodnji električne energije bio devet posto. U tom kontekstu potrebno je izdvojiti činjenicu da je potrošnja plina u prva četiri mjeseca ove godine prepolovljena u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

No, zanimljivo je da 94,9 posto udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije nije nacionalni rekord Portugala. Dapače, najveći udio bio je 1978. godine, kada je iznosio 95,4 posto.

Ova je zemlja napravila veliki iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije - sa 27 posto u 2005. na 54 posto u 2017. Prije tri godine počela je postupno ukidati proizvodnju ugljena i povećava svoj hidroenergetski potencijal. Nadalje, lani je bila treća u svijetu po korištenju vjetra za proizvodnju električne energije (29 posto). Slijede Irska (36 posto) i Danska (58 posto).

No, kako je objavila britanska organizacija Ember, Portugal je svoj vrhunac u korištenju vjetra za proizvodnju električne energije imao 2019. godine.