Energetika.ba
Prenosimo

Energetske zajednice u Poljskoj: održivost za čisti zrak

Autor: Energetika.ba
Energetske zajednice u Poljskoj: održivost za čisti zrak
Foto: Arhiv

Kad je Roman Kaczmarczyk 2014. godine postao gradonačelnik Ladek-Zdroja, njegove vizija su bili solarni paneli na okolnim poljima gdje je rasla pšenica. Građani su ga doduše izabrali, ali što se njegove vizije tiče, smatrali su da je lud.

Energija iz obnovljivih izvora je tada za većinu Poljaka još uvijek bilo nepoznato područje, ali se Kaczmarczyk obvezao da će malene toplice u blizini češke granice pretvoriti u prvu energetsku samodostatnu zajednicu u Poljskoj, piše DW.

Po njegovom mišljenju, to bi jednim udarcem ubilo dvije muhe: smanjilo bi užasno zagađenje zraka u gradu i visoke troškove energije.

Kaczmarczyk, informatičar i ekonomist po zanimanju, gotovo čitav život je proveo među 5.500 stanovnika Ladek-Zdroja. Svi su oni, posebno u zimskim danima morali udisati smrdljiv, sumporni zrak.

Kao i u mnogim poljskim gradovima, većina građana Ladek-Zdroja se grijala na lož-ulje, ugljen, drvo, pa čak i na otpad. Raznobojne zgrade gradića su svake zime dobile novi sloj čađe i postajale sve tamnije.

O smogu se uopće nije smjelo govoriti u gradiću kojem su glavni izvor prihoda bili lječilište i tamošnje toplice. Ali turisti su se redom žalili na zagađen i smrdljiv zrak.

Danas se Ladek-Zdroj može pohvaliti vlastitom fotonaponskom solarnom farmom s 20 redova solarnih panela raspoređenih na polju od 11 hektara. Kaczmarczyk tvrdi kako je projekt bio veliki uspjeh na svim razinama: grad sad ima čišći zrak, jeftiniju struju i na dobrom je putu da postane neovisan o nacionalnoj elektroopskrbnoj mreži.

Energetska zadruga u Ladek-Zdroju - jedna od 22 energetske zajednice u Poljskoj — počela je s radom u septembru 2023. godine. Tri osnivača bile su najveća kopmanije u općini. Članovi zadruge dobivaju čistu energiju bez ugljika izravno sa solarne farme po trećini cijene koju su inače plaćali i računa im se samo korištenje mreže.

Kolektiv će 2024. godine primiti nove članove iz grada i devet obližnjih sela. Kompanije i privatna kućanstva mogu kupiti dionice čija je vrijednost 227 eura, plus jedna uplata istog iznosa za pridruživanje zadruzi. Štaviše, sve komunalne zgrade u Ladek-Zdroju se sad u potpunosti napajaju lokalnom zelenom energijom.

Uprkos očiglednim prednostima inicijative, gradonačelnik još uvijek ima poteškoća kod objašnjavanja svojih napora nekim građanima Ladek-Zdroja. Mnogima nije jasno zašto se toliko ulaže u solarne panele umjesto da se popravljaju ceste i druga komunalna infrastruktura.

Kada je Kaczmarczyk počeo planirati projekt, shvatio je da ni poljska vlada nije spremna za takav pionirski poduhvat. Već i zbog pojma “zadruge” su ih smještali u nadležnost ministarstva poljoprivrede i zato su se one mogle osnivati samo u ruralnim područjima.

Gradonačelnik Ladek-Zdroja imao je dosta sreće, smatra Krzysztof Smolnicki iz Fundacja Ekorozwoju, ekološke zaklade u Wroclawu. "U Poljskoj ne postoji zakonodavstvo za samoorganizirane energetske kolektive i proizvođače-potrošače obnovljive energije", rekao je za DW.

Iako je u Poljskoj sve više solarnih panela po krovovima kuća, još uvijek je nemoguće formirati zajednice obnovljive energije i zadruge u gradovima. "Trebalo bi poticati velike zadruge u gradskim predgrađima, javnim zgradama poput škola, bolnica i općinskih zgrada, umjesto u ruralnim područjima", smatra Smolnicki.

U mandatu prethodne vlade Poljska nije uspjela donijeti zakonske okvire kojima bi se regulisali kolektivi obnovljive energije. Ireneusz Perkowski, poljski energetski pionir, također kritizira prethodnu vladu stranke Pravo i pravda (PiS): „Općenito se smatralo da će se zakoni o poticajima i metodama mjerenja primjenjivati u općinama, a ne u ministarstvima i da će se inicijativa razvijati odozdo prema gore. Ali to se nikada nije dogodilo ", smatra Perkowski.

Nakon osam godina konzervativne vlade, ionako skeptične prema klimatskim promjenama i obnovljivim izvorima energije, Kaczmarczyk se sad nada da će nova vlada u Varšavi sad podupirati takve projekte. Jer ova liberalnija koalicijska vlada je objavila da će poticati čistu energiju i do 2040. obustaviti korištenje ugljena. I doista, Kaczmarczyk je nedavno aplicirao u novom investicijskom programu za energetske kolektive kako bi udesetostručio gradsku solarnu farmu.

Iako je na nacionalnom nivou bilo jedva ikakvih sredstava za one koji su zainteresirani za osnivanje energetske zadruge, Kaczmarczyk je uspio dobiti podršku za niz drugih ekoloških projekata od Evropske unije, značajnog izvora finansiranja obnovljive energije.

Prošle je godine Poljskoj Evropska komisija odobrila oko 60 milijardi eura podrške i zajmova za, između ostalog, tranziciju zemlje prema održivosti i klimatskoj neutralnosti.

Kaczmarczyk tu redovito piše zahtjeve za dobivanje potpore. Tako je novcima iz EU-a obnovio gradsku rasvjetu led-svjetiljkama, javne zgrade bile su izolirane, a čak 182 nekadašnjih kotlovnica na ugljen su zamijenjene toplinskim pumpama ili barem plinskim kotlovima.

Još 2018. se počelo istraživati može li se koristiti i geotermalna energija. Sve u svemu, gradić Ladek-Zdroj je postao primjer i škola za mnoge druge gradove u Poljskoj. A kad je riječ o smogu, kvaliteta zraka se neprestance prati i gradonačelnik trenutne podatke ima na svojem mobitelu.

Kaczmarczyk je stekao ugled kao energetski stručnjak i dijeli svoje znanje na forumima, stručnim panelima i konferencijama širom Poljske. A ako ga građani Ladek-Zdroja na sljedećim izborima ipak ne budu opet izabrali za gradonačelnika, priznaje da će biti srdit. No ako se to dogodi, lako će naći posao kao savjetnik u drugim poljskim gradovima koji žele čišći zrak i vlastitu energiju. Jer prema Kaczmarczyku, energetska transformacija u Poljskoj tek je počela.