Energetika.ba
obnovljivi izvori energije

Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

Autor: Energetika.ba
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
Foto: Unsplash

Vođenje elektroenergetskog sistema suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Okrugli stol "Izazovi hrvatske energetske tranzicije" organiziralo je Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (ZVNPGE HAZU), a predsjednik tog vijeća, akademik Ivan Petrović, podsjetio je na Evropski zeleni plan, kojim je Evropska komisija postavila za cilj da do 2050. Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

"Na temelju Zelenog plana, Hrvatska je donijela više strateških dokumenata, a cilj im je smanjiti emisije stakleničkih plinova, osobito uz pomoć obnovljivih izvora energije (OIE)", rekao je Petrović.

Manji opseg razvoja projekata geotermalnih elektrana
Istaknuo je da je zanimanje za razvoj projekata OIE-a sve veći, većinom je riječ o zahtjevima za fotonaponske elektrane i vjetroelektrane, koji su većinom usmjereni na južnije županije, što predstavlja velik pritisak na operatore prijenosnog i distribucijskog sistema.

S druge strane, manji je opseg razvoja projekata geotermalnih elektrana, elektrana na biomasu i bioplin, koji se dominantno nalaze u kontinentalnom dijelu Hrvatske, napomenuo je Petrović, no dodavši da je i njihov potencijal također značajan.

"Hrvatska ima ogroman resursni potencijal OIE-a te može dati značajan doprinos zajedničkom europskom cilju za ostvarenje klimatske neutralnosti", ocijenio je Petrović, istaknuvši da je u Hrvatskoj došlo do promjene paradigme u elektroenergetskom sistemu, s obzirom da potrošači postaju i proizvođači energije, prenosi Index hr.

Pojasnio je da se događa transformacija sustava iz pasivnog i jednosmjernog u dvosmjeran i dinamički, pri čemu je apostrofirao četiri ključna trenda i promjene, satkane u kratici "4D" - dekarbonizacija, decentralizacija, demokratizacija i digitalizacija.

"Sa značajnijim instaliranjem solara prvo krenuli poduzetnici u svojim tvrtkama"
O izazovima vođenja elektroenergetskog sustava posvjedočio je Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema (HOPS), s obzirom na značajno i masovno priključenje novih obnovljivih izvora energije.

U zadnjih godinu do dvije instaliranje i priključenje na distribuciju bilježi strelovit rast, posebice u segmentu solarne energije, rekao je Blažević. Solari tako imaju sve veći udio u proizvodnji energije, rast se bilježi i u segmentu energije vjetra, no s druge strane značajan oslonac i dalje predstavlja energija proizvedena u Nuklearnoj elektrani Krško te u hidroelektranama.

Sa značajnijim instaliranjem solara prvo su krenuli poduzetnici u svojim tvrtkama, s obzirom da su "2021. i 2022. trpili visoke cijene energije", dok je to kod domaćinstva krenulo s određenim pomakom i kašnjenjem budući da su cijene struje bile ograničene, pa samim time i isplativost uvođenja solara "rubna".

U Hrvatskoj je preko 20.000 malih elektrana spojenih na distribucijsku mrežu
Ivan Periša iz firme HEP-Operator distribucijskog sustava je istaknuo da distribucijska mreža u energetskoj tranziciji ima ključnu ulogu, a da je ta firma zadužena da osigura dobavu električne energije za cijeli elektroenergetski sistem.

"Trenutno u Hrvatskoj postoji više od 20 hiljada elektrana spojenih na distribucijsku mrežu, mahom malih koje se spajaju na nivoe niskog napona, što uključuje i kućanstva sa solarnim panelima na krovovima. Stoga izazov predstavlja i potrebna fleksibilnost samog sistema u prihvaćanju te energije, s obzirom da distribucijska mreža u počecima nije bila građena i za takav vid proizvodnje", pojasnio je Periša.

Hrvatsku, EU i većinu svijeta čeka vrlo turbulentno period
Robert Fabek s Energetskog instituta Hrvoje Požar je ustvrdio da Hrvatsku, kao i cijelu EU te većinu svijeta, čeka vrlo turbulentno razdoblje kada je u pitanju energetika, pri čemu je energetska tranzicija iz fosilnih goriva u OIE nešto čemu nikad ranije nismo svjedočili.

Po njegovim riječima, udio obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije se kreće oko 35 posto, ovisno od godine, i po tome Hrvatska stoji relativno dobro, s obzirom i na velik udio OIE-a u proizvodnji električne energije. Po pitanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu postoji još puno prostora za poboljšanje izolacijskih svojstava zgrada, rekao je Fabek, s druge strane navodeći da su trendovi nešto povoljniji kada je riječ o korištenju biomase za grijanje.

Najveći izazov, pak, se odnosi na sektor prometa, gdje 99 posto energije dolazi iz fosilnih izvora i Hrvatska tu treba napraviti "enormne pomake" kako bi se u tom segmentu u većoj mjeri počeli koristiti obnovljivi energenti te koristiti vozila na električni pogon, a kasnije i na vodik.