Energetika.ba
Solarna energija

Japan planira prenositi solarnu energiju iz svemira na Zemlju

Autor: Energetika.ba
Japan planira prenositi solarnu energiju iz svemira na Zemlju

Japan i svemirska agencija ove zemlje pod nazivom JAXA desetljećima pokušavaju omogućiti prenošenje solarne energije iz svemira, sada je određen i vremenski rok, a to je 2025. godine.

JAXA-ini naučnici su 2015. godine napravili veliki uspjeh kada su prenijeli 1,8 kW snage na udaljenosti od 50 metara od bežičnog prijemnika. To je dovoljno energije za napajanje električnog čajnika, a sada su Japanci spremni da ovu tehnologiju "približe" stvarnosti.

Japansko javno-privatno partnerstvo ima za cilj da obavi prenošenje solarne energije iz svemira do 2025. godine. Projekt vodi Naoki Shinohara, profesor s Univerziteta Kyoto, koji radi na solarnoj energiji iz svemira još od 2009. godine, a u planu je lansiranje serije malih satelita u orbitu. Ti sateliti će pokušati prenijeti solarnu energiju koju skupljaju na zemaljske prijemne stanice udaljne stotinama kilometara.

Korištenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo još 1968. godine. Od tada nekoliko zemalja, uključujući Kinu i SAD, ulažu vrijeme i novac u ostvarenje ove ideje. Tehnologija je veoma privlačna jer orbitalna solarna "polja" predstavljaju potencijalno neograničene zalihe obnovljive energije. U svemiru solarni paneli mogu prikupljati energiju bez obzira na doba dana, a korištenjem mikrotalasa za prijenos energije koju proizvode se eliminiše problem oblaka, piše Klix.

Međutim, čak i ako Japan uspješno postavi set orbitalnih solarnih nizova, tehnologija bi i dalje bila bliža naučnoj fantastici nego stvarnosti. Razlog je činjenica da bi proizvodnja niza koji može proizvesti 1 gigavat snage, odnosno kao jedan nuklearni reaktor, koštala oko 7 milijardi dolara uz korištenje trenutno dostupnih tehnologija.

Energetika.ba