Energetika.ba
Na području Tomislavgrada

Kanton 10: Insolar i Earth Finance dobijaju koncesije za solarne elektrane

Autor: Energetika.ba
Kanton 10: Insolar i Earth Finance dobijaju koncesije za solarne elektrane
Foto: Ilustracija

Vlada Hercegbosanskog kantona donijela je odluku o odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju mjerodavnog ministarstva za potpisivanje ugovora sa koncesionarom “INSOLAR” d.o.o. Tomislavgrad.

Kako je navedeno u saopćenju sa sjednice Vlade, prihvaćen je izvještaj komisije za koncesije o provedenom pregovaračkom postupku sa firmom “INSOLAR” d.o.o. Tomislavgrad koja se ujedno određuje za koncesionara.

Vlada Hercegbosanskog kantona također je donijela odluku o odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju za potpisivanje ugovora sa koncesionarom “EARTH FINANCE” d.o.o. Ova firma dobit će koncesiju također na osnovu provedenog pregovaračkog postupka, prenosi Indikator ba.

Kako ja renije Indikator.ba izvijestio INSOLAR d.o.o.Tomislavgrad planira izgradnju fotonaponske solarne elektrane ukupne snage 100 MW na području općine Tomislavgrad, lokacija Seline.

Osnivači preduzeća Insolar d.o.o.Tomislavgrad su Janko Šupih-Kvaternik i Krešimir Supek po 50 posto udjela.

Preduzeće EARTH FINANCE Tomislavgrad osnovano je prošle godine, a u vlasništvu je češke kompanije WOODBURN INVEST A.S, te fizičkih osoba Dražena Vučemila i Željka Dilbera.

Kako Indikator.ba saznaje, EARTH FINANCE planira graditi solarnu elektranu Orlovac ukupne snage 102,5 MW, priključne snaga procijenjene na 92,5 MW.

Zemljište za projekt Orlovac koje se nalazi kod sela Eminovo Selo sastoji se od dvije parcele na lokaciji zvanoj Kovač. Prostire se na ukupno 82,8 hektara.

Prošle godine Općina Tomislavgrad objavila je javni oglas za dodjelu prava građenja na građevinskom zemljištu u svom vlasništvu za izgradnju solarne elektrane Orlovac.