Energetika.ba
Solarna energija

Marković: Ugovor za gradnju solarne elektrane u Ulcinju vrijedan 170 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Marković: Ugovor za gradnju solarne elektrane u Ulcinju vrijedan 170 miliona eura

Ugovor o zakupu državnog zemljišta za gradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju biće zaključen do kraje godine, saopštio je danas premijer Crne Gore Duško Marković. On je u parlamentu, u okviru Premijerskog sata, odgovarao na pitanja poslanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Marković je kazao da se bliži momenat kada povećanje instalisane snage proizvodnje neće značiti rast cijena električne energije za potrošače, nego bolju konkurenciju i usluge.

"Tim i ugovorima o dugoročnom zakupu poljoprivrednog zemljišta, koji su zaključeni u julu, građanima će biti ponuđena nova radna mjesta i budžetski prihodi koji će omogućiti kvalitetnije javne usluge i veći životni standard", rekao je Marković.

Na poziv za zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane, koji je završen početkom septembra, stigle su tri ponude, od kojih je prvorangirana ponuda konzorcijuma koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum Corporation i kompanija Sterling and Wilson iz Indije.

Konzorcijum je, kako je ranije objašnjeno iz Vlade, ponudio najbolje uslove u smislu broja novih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom većeom ili jednakom 100 megavati (MW), finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija.

Energetika.ba / AA