Energetika.ba
Solarna energija

Microsoft kupuje solarnu energiju u Singapuru kako bi osigurao rad svojih centara

Autor: Energetika.ba
Microsoft kupuje solarnu energiju u Singapuru kako bi osigurao rad svojih centara

Microsoft kupuje solarnu energiju s krovova širom Singapura kako bi osigurao svoje podatkovne centre.

Američka kompanija je potpisala dvadesetogodišnji dogovor sa singapurskom kompanijom Sunseap.

Ovaj sporazum je najnoviji primjer velikih svjetskih tehnoloških kompanija koje žele poslovati pomoću obnovljivih izvora energije. Microsoft je prošle godine potpisao dva ugovora s vjetroelektranama u Irskoj i Holandiji kako bi njegovi centri u Evropi mogli koristiti obnovljivu energiju. Iz kompanije je saopćeno da je na dobrom putu da ostvari svoj cilj za ovu godinu, a to je korištenje obnovljivih izvora energije za 50 posto svojih potreba.

Ugovor s kompanijom Sunseap pomoći će podatkovnim centrima u ovom gradu u pružanju raznih usluga, između ostalih Azure i Office 365. Paneli koji će biti instalirani na stotine krovova širom Singapura mogu proizvesti do 60 megavata solarne energije, a prema udruženju Solar Energy Industries, jedan megavat dovoljan je za napajanje više od 160 domova.

Ovo je prva Microsoftova akcija ovakvog tipa u Aziji i mogla bi potaknuti druge kompanije da poduzmu slične korake.

"Američka kompanija može biti uzor drugim vodećim korporacijama koje u Aziji provede energetske strategije", izjavio je potpredsjednik Sunseapa Dominic Garetto.

I druge velike kompanije, kao što su Apple, Facebook i Google, sve češće se prebacuju na obnovljive izvore energije. Apple je krajem 2016. godine potpisao sporazum s jednom od najvećih vjetroelektrana u Kini.

Energetika.ba / Klix.ba