Energetika.ba
Solarna energija

Najveći solarni park na svijetu proizvodit će 5 GW energije do 2030. godine

Autor: Energetika.ba
Najveći solarni park na svijetu proizvodit će 5 GW energije do 2030. godine

Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) želi da najveći solarni park na svijetu proizvodi 5 GW energije do 2030. godine, prenosi Klix.ba.

Radi se o solarnom parku pod nazivom Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, koji je jedan od ključnih stubova strategija Dubai Clean Energy Strategy 2050 i Dubai Net Zero Carbon Emissions Strategy, a koje imaju za cilj dobijati 100 posto energije od "čistih izvora" do 2050. godine.

Prema pisanju PV Magazinea u julu, park Mohammed bin Rashid Al Maktoum je možda smanjen s obziroom na budžet koji je objavila DEWA, a u kojem se navodi da je 3,27 milijardi dolara dodijeljeno za "završetak projekata neovisnog proizvođača električne energije (IPP) u solarnom parku", plus još dvije druge infrastrukturne lokacije "u narednih pet godina". Međutim, nakon što je lokaciju posjetio direktor DEWA-e Saeed Mohammed Al Tayer, nagoviješteno je da 2030. godina ostaje rok za dostizanje proizvodnje 5 GW energije.

Al Tayera su informisala tri zvaničnika o petoj fazi solarnog parka, a ove sedmice je DEWA saopćila da je 93,3 posto drugog projekta pete faze završeno, kao i 26,3 posto trećeg projekta.

Najveći svjetski solarni park nalazi se u Seih Al Dahalu u Dubaiju i dizajniran je u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida za 6,5 miliona tona svake godine do 2030. Solarni park koristi niz fotonaponskih (PV) i koncentrisanih solarnih tehnologija (CSP).

U sklopu postrojenja se nalazi i centar za inovacije, a također je dom jednog od najvećih istraživačkih i razvojnih centara u regionu.

Operacije u parku su počele 2013. godine pokretanjem prve faze projekta. Druga faza parka je kompletirana u aprilu 2017. godine.

DEWA-u je osnovao Šeik Maktoum bin Rashid Al Maktoum 1992. godine.

Energetika.ba