Energetika.ba
Solarna energija

Novootvorena solarna termoelektrana u Belgiji, najveća u Evropi

Autor: Energetika.ba
Novootvorena solarna termoelektrana u Belgiji, najveća u Evropi

Holandski proizvođač ambalaže i materijala Averi Denison otvorio je, ono za šta tvrdi da je najveća evropska koncentrisana solarna termalna platforma i jedinica za skladištenje, u svojoj fabrici u Turnhautu u Belgiji.

Nova termoelektrana solarne energije sastoji se od 2.240 površinskih ogledala, sa maksimalnom toplotnom snagom od 2,7 GVh. Takođe sadrži šest termalnih modula koji skladište energiju kada sunce ne sija.

Koncentrovana termalna solarna energija koristi sunčevu svjetlost korištenjem ogledala da bi je prenijela na prijemnik, koji zagrijava tečnost da generiše paru visoke temperature, pokreće turbinu koja, zauzvrat, proizvodi električnu energiju.

Proizvodnja i proizvodni sektor zaslužan je za oko jednu petinu globalnih emisija ugljenika i 54 odsto svjetske potrošnje energije.

Prelaskom na obnovljive izvore energije, proizvođači poput Averi Denisona-a nastoje da smanje svoje operativne emisije u skladu sa ciljem EU da dostignu neto nulu u svim industrijama do 2050. godine ili ranije.

Nova solarna farma u Belgiji će obezbjeđivati toplotu ekvivalentnu potrošnji gasa od 2,3 GVh, smanjujući emisiju gasova staklene bašte za oko 9 odsto godišnje.

Međutim, očekuje se da će obezbijediti do 100% fabričkih potreba za grijanjem tokom sunčanijih ljetnjih mjeseci.

Većina toplote će se koristiti za pokretanje fabričkih peći za sušenje, koje se koriste za proizvodnju ljepljivih proizvoda. Ovi proizvodi su kritični u industrijama kao što su automobilska industrija, građevinarstvo, medicinski uređaji i lična njega.

Energetika.ba