Energetika.ba
Solarna energija

Potpisan ugovor o dodjeli koncesija za vjetro i solarne elektrane u BPK Goražde

Autor: Energetika.ba
Potpisan ugovor o dodjeli koncesija za vjetro i solarne elektrane u BPK Goražde

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i direktor kompanije “TLG” d.o.o Travnik Zoran Vujinović potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za izradu, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje vjetro i solarnih elektrana na lokalitetima VE "Kacelj“, FNE "Jahorina“ FNE "Jahorina 1“ i FNE "Jahorina 2“, čija je ukupna snaga 800 MW.

Ovom privrednom društvu koncesija je dodjeljena na period od 30 godina, a po ocjeni predstavnika Vlade BPK, riječ je o veoma povoljnom ugovoru i, kako je ocjenjeno, veoma ozbiljnom partneru.

Premijer Ćulov je mišljenja da je ugovor značajan s aspekta privrednog razvoja i ekonomskog jačanja BPK s obzirom da se, kako je pojasnio, kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu u iznosu od deset do dvanaest miliona KM.

- Današnje potpisivanje je prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata za BPK Goražde, čija je vrijednost prema projekcijama, blizu 800 miliona eura. Uz podršku Komisije za koncesije i Ministarstva za privredu te predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti našeg kantona, uspjeli smo stvoriti mogućnosti za velike investicije u proizvodnju električne energije na našim prostorima - kazao je premijer Ćulov.

Direktor kompanije “TLG” Zoran Vujinović pojasnio je da, kada je riječ o implementaciji ovih projekata, postoji metodologija u njihovom razvoju, a prema planu prvi projekt u vidu solarnog parka od 200 MW trebao bi biti implementiran za dvije godine.

- Što se tiče vjetro parka, iskustva privrednog društva 'TLG' su velika u razvoju projekata, ali njihova realizacija zahtjeva jako velika istraživanja i analize koje će uslijediti, kao i konsultacije s Ministarstvom prostornog uređenja, s obzirom da će se svi prostori koji se nalaze na ovim lokalitetima, a koji su zaštićeni po bilo kojem osnovu, biti isključeni od bilo kakvog uticaja. Zatim slijede aktivnosti pretvorbe zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, kao i ostali postupci u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju - naglašava Vujinović.