Energetika.ba
Solarna energija

Punionice za električne automobile širom EU imaju ogromne probleme s birokratijom

Autor: Energetika.ba
Punionice za električne automobile širom EU imaju ogromne probleme s birokratijom

Gotova polovina od 1600 Repsolovih punionica za električna vozila u Španiji ne radi jer nema priključak za struju, a takvi su nedostaci prisutni i u cijeloj Europskoj uniji i koče ciljani prelazak na alternativna goriva, piše Reuters.

Prošle sedmice Europska komisija objavila je planove za nadogradnju elektroenergetskih mreža koji bi se trebali implementirati za 18 mjeseci i uključuju rješavanje problema s nedostatkom električne energije na stanicama za punjenje električnih vozila.

No unatoč izjavama EU čelnika, birokratija koja sprječava napredak prema zelenijem prijevozu u EU sve više raste, smatraju industrijske grupe i energetske kompanije i pritom dozvole ističu kao jednu od glavnih prepreka.

Hoće li izgradnja punionica biti laka ili komplikovana? Odgovor na to pitanje znatno se razlikuje među zemljama unije. Izvor iz industrije kaže da je u Njemačkoj punionica mjesecima čekala da počne raditi zbog pravila koja štite jedno stablo, a druga smještena na prometnoj autocesti čekala je deset mjeseci zbog procjene buke prije nego što je dobila dozvolu za rad.

"Iako postavljanje brze i ultrabrze punionice zahtijeva tek dvije do tri sedmice rada, zbog različitih administrativnih dozvola u Španiji, kompletan proces može trajati od jedne do dvije godine", objavio je Repsol.

Iz industrijske grupe ChargeUp Europe rekli su da Komisija, uorkos tome što je priznala da je izdavanje dozvola problem, nije predložila nikakve konkretne mjere. Konkretne smjernice za države članice za ubrzanje izdavanja dozvola očekuju se tek u nekom trenutku tokom sljedeće dvije godine.

Time je usporeno priključivanje punionica, dovodeći u opasnost ciljeve EU da postupno ukida benzinska i dizelska vozila, kao i šire klimatske ciljeve.

"Vrijeme potrebno za povezivanje punionica za električna vozila s mrežom doista se može smatrati preprekom u ubrzavanju uvođenja električnih vozila i potrebno ju je riješiti", rekao je glasnogovornik Komisije.

(Energetika.ba)