Energetika.ba
Solarna energija

Solarna energija otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini

Autor: Energetika.ba
Solarna energija otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini

Zahvaljujući timu kompanije EMT Solar trenutno je u fazi izgradnja solarne elektrane na teritoriji Goražda gdje je isporučena specijalna podesiva čelična konstrukcija,prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Investitor je postavio projektni zadatak izgradnje sezonski podesive konstrukcije u ekstremnim uvjetima.

- Posebnost ove konstrukcije je ta što zadovoljava ekstremne uslove pogona na lokaciji koja se nalazi na blizu 1.200 metara nadmorske visine, zadržavajući funkcionalnost sezonskog podešavanja. Ova konstrukcija je rezultat domaće proizvodnje i rađena je na najmodernijim mašinama od europskog primarnog čelika u postrojenju 'Ferretto' u Tešnju - istakao je Ekrem Mušić, stručnjak za solarnu energiju.

Konstrukcija je jedinstvena i to iz razloga jer je sezonski podesiva, te kao takva daje oko 20 posto bolje prinose nego konstrukcije sa fiksnim uglom i nagibom. Konstrukcija ima tri položaja za četiri godišnja doba, čelična je i robusna, pocinčana, namijenjena za geografska područja sa ekstremnim vremenskim uslovima (do -30 stepeni Celzijusa) sa garancijom od 15 godina. Domaće je proizvodnje a dati model je fiksiran na dva reda stubova koji se montiraju na betonske pragove, što ovu konstrukciju čini veoma stabilnom.

Ovaj projekat je realiziran uz tehničku podršku USAID projekta 'Diaspora Invest' u okviru aktivnosti potpore prenosu znanja i pokretanja investicija bosanskohercegovačke dijaspore.

Mušić se nakon 19 godina rada u inostranstvu vratio u BiH, te je odlučio pomoći u iskorištavanju potencijala koje solarna energija ima za BiH.

- Početkom 2020. okupili smo tim koji se specijalizirao za servis i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana i tako je krenula naša priča - podsjeća Mušić.

Ubrzo se EMT Solaru pridružuju Zlatko Đedović, pionir u projektovanju i izgradnji solarnih elektrana u BiH, te Nedžad Nadarević, IT stručnjak koji je ubrzao digitalizaciju cijelog procesa. Danas kompanija ima saradnike širom zemlje.

- Projektovanje, servis i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana u Bosni i Hercegovini su nekako još uvijek na začetku, ali mi smo ponosni na 100 MW izgrađenih postrojenja širom Evrope, te umjesto da pričamo priču o potencijalu, mi govorimo o onome što je već postignuto. Odlučili smo se i za pokretanje platforme Solarno.net putem koje želimo podijeliti informacije o svim prednostima solarne energije i razvoja ovog sektora - dodaje Mušić.

EMT Solar gradi solarne elektrane visoke kvalitete i durabilnosti po najvišim EU standardima građenja, saopćeno je iz USAID-a.

(FENA)