Energetika.ba
Energetika.ba ima detalje

Šta su prednosti izgradnje solarnih elektrana za vlastite potrebe

Autor: Energetika.ba
Šta su prednosti izgradnje solarnih elektrana za vlastite potrebe
Foto: Ilustracija

Sve za solar je platforma koja je nastala kao odgovor na potrebe tržišta i nedostatak sveobuhvatne usluge koja uključuje savjetovanje o mogućnostima poslovanja, pokretanju biznisa, privlačenju investicija i razvoju novih vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

Kod njih smo za portal Energetika.ba provjerili koje su prednosti izgradnje fotonaponskih elektrana za male i velike protrošače.

Kada su u pitanju domaćinstva, glavno pitanje koje sebi građani postavljaju jeste - da li je opravdana računica kada se uzme u obzir omjer investicije i povrata?

Iz “Sve za solar“ nam kažu da je „više prednosti za ulaganja u izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe.

„Vlasiti krovovi su već spremna podloga za iste, na taj način osiguravamo visok stepen vlastite energetske nezavisnosti, uveliko smanjujemo račune za struju i na kraju smanjujemo zagađenja i na direktan način štitimo okoliš za sebe i generacije koje dolaze. Čak i po trenutnim cijenama električne energije računica je jasna jer se u periodu od 5 do 7 godina isplati investicija. Rok trajanja opreme je 25 do 30 godina, što znači da će vlasnici solarne elektrane na vlastitim krovovima dug vremenski period nakon otplaćene investicije imati minimalne troškove za osiguravanje električe energije za svoje potrebe“.

S druge strane industrijski kupci imaju jos veće prednosti jer je električna energija koju oni plaćaju u startu skuplja od one za domaćinstva.

„Druga posebno važna stvar je što su pred privredu stavljene obaveze plaćanja taksi na ugljik - CBAM i najbolji način da smanje te obaveze i osiguraju svoje tzv. zelene ceritfikate je ulaganje u izgradnju vlastitih solarnih elektrana i osiguravanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju „čiste energije“, kako bi i nakon 1. januara 2026. godine, nakon što zvanično stupi na snagu CBAM, mogli neometano da nastave svoje poslovanje i izvoz svojih proizvoda u zemlje EU“, kažu iz Sve za solar.

Dodaju da set zakona koji je usvojen prije godinu dana i koji predviđa dobra rješenja za razvoj obnovljivih izvora energije nažalost još uvijek nije u potpunosti u funkciji jer nisu stupila na snagu podzakonska akta koja su potrebna za realizaciju navedenih zakona.

„Predviđene olakšice u smanjenju broja dozvola koje su potrebne za građenje kao i rokova za njihovo ishodovanje trebaju pomoći privredi i građanima da više, lakše i brže instaliraaju solarne kapacitete. Posebno važan segment ovih zakona je princip tzv. prosumera koji će omogućiti da građani i privreda u isto vrijeme mogu biti i potrošači ali i proizvođači električne energije te osigurati da mreže omoguće prihvat viškova koje proizvedu solarne elektrane te pokriju manjak koji je potreban potrošačima za nesmetano funkcionisanje. Ovaj princip je ekonomski najisplativiji i najsigurniji za građane i privredu i uvjereni smo da će njegovim zaživljavanjem broj solarnih elektrana na kućama i na privrednim subjektima biti mnogo veći“, kažu u odgovoru za Energetika.ba.