Energetika.ba
Solarna energija

Veliki uspjeh bh. kompanije: Grakop gradnjom solarne elektrane ulazi i u sektor energetike

Autor: Energetika.ba
Veliki uspjeh bh. kompanije: Grakop gradnjom solarne elektrane ulazi i u sektor energetike
Kompanija Grakop iz Kiseljaka se već skoro 30 godina bavi građevinarstvom, a danas je zvanično objavila i svoj ulazak u sektor energetike.

Gradnjom solarne elektrane "Gojakovac" u blizini Kiseljaka, Grakop će se prilagoditi novim izazovima uz očekivani dodatni rast i razvoj.

U pitanju je fotonaponska elektrana koja će se prostirati na parceli od skoro 10 hiljada kvadrata. Planirano je postavljanje 1294 solarna panela snage 550 vati po jednom, što daje instaliraju snagu od 711 kilovat-pika. Ukupna snaga elektrane će biti 600 kilovata, a zbog kretanja sunca, fotonaponski moduli su orjentisani prema jugu, kako bi njihov kapacitet bio maksimalno iskorišten.

Radovi se privode kraju, a trenutno je u fazi izgradnja i postavljanje nosive podkonstrukcije. Na kraju će biti postavljeni fotonaponski modulik, a očekuje se da u narednih mjesec dana svi radovi budu završeni, što uključuje i postavljanje trafostanice.

"Svi su uživali u ovom projektu i svi kojima smo se obratili, odgovorili su na vrijeme. Ovaj tim ne može izgubiti. Ušli smo u nove vode, dugo smo se pripremali za ovaj projekat i zadovoljili sve uslove i to sada može ići samo naprijed. Tražili smo 920, a dobili smo 600 kilovata i mislim da bismo sa novom godinom trebali biti dio Elektroprivrede. Hvala svima koji su nam pomogli", rekao je vlasnik kompanije “Grakop”, Šukrija Melezović.

"Ovo je značajan iskorak za našu kompaniju. Grakop se godinama bavi niskogradnjom kao svojom primarnom djelatnošću, međutim danas objavljujemo ulazak u sektor energetike. Predani smo inovacijama i prilagođavanju novim izazovima, rastu i razvoju. Solarna elektrana neće proizvoditi samo čistu energiju, nego će stvarati i nova radna mjesta i podržavati lokalnu ekonomiju. Pridonijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova i zaštiti naših prirodnih resursa. Pratit ćemo svaki korak izgradnje ove elektrane i raditi s puno truda, kako bismo osigurali sretan završetak radova. Bez predanosti i stručnosti naših partnera, teško da bismo ostvarili svoj cilj", ističe direktor kompanije "Grakop", Senad Sejdić.

Direktor Instituta za napredne tehnologije i sisteme, Samir Avdaković, poručio je:

"Trenutno smo u fazi montaže, očekujemo za nekoliko sedmica da finaliziramo ovaj dio montažnih radova. U novembru očekujemo da se završi transformatorska stanica, a do nove godine priključenje na mrežu. Imamo vrhunsku opremu, a dosta nje je izrađeno u BiH. Zahvaljujemo se kompaniji Grakop na povjerenji, Općini, kantonu i Elektroprivredi na saradnji i brzom dobijanju dozvola i vjerujem da ovo nije prvi projekat i da ćemo nastaviti i dalje".

"Planirano je da fotonaponska elektrana proizvodi blizu 830 hiljada kilovat sati u jednoj godini. To znači da bi ova elektrana sama po sebi mogla obezbijediti električnu energiju za 80 kućanstava tokom jedne godine. Elektrana neće imati skoro nikakav štetan utjecaj na okoliš", rekao je projektant Amer Konaković, sa Instituta za napredne tehnologije i sisteme.

Svu opremu za solarnu elektranu isporučila je kompanija Dragon Connection, čiji je zastupnik za jugoistočni dio Evrope popularni pjevač Duško Kuliš.

"Oprema koju smo isporučili je izuzetno kvalitetna i imali smo odličnu saradnju, koja se zasniva na dugogodišnjem prijateljstvu sa gospodinom Šukrijom Melezovićem. Taj spoj prijateljstva i poslovnog iskustva se na ovim poljima pokazao uspješnim i drago mi je zbog toga", istakao je Kuliš.

Projekat solarne elektrane "Gojakovac" podržale su i vlasti.

"Raduje me ovaj projekat, nije bilo nikakvih zakonskih prepreka i drago mi je što krećemo u projekat energetske učinkovitosti i prelazak na obnovljive izvore energije. Općina Kiseljak će imati benefite i od ovog projekta, i od onog koji su u fazi pripreme i koji tek kreću u realizaciju", rekao je načelnik Općine Kiseljak, Mladen Mišurić Ramljak.

"Čestitam vlasniku i njegovom timu na ulasku u nove sfere poslovanja i novu djelatnost. To je hrabro, ali mislim da ima veliku perspektivu. Ovo je kanton koji gotovo 80 posto energije proizvodi iz vlastitih obnovljivih izvora i vodeći smo kanton kada smo u pitanju dodjele koncesija po bilo kojem osnovu. Ovo je jedan od većih projekata i mislim da će već od nove godine ući u bilanse Srednjebosanskog kantona i da ćemo još povećati tu proizvodnju. Sve je u ovom projektu išlo dobro, od ideje do realizacije. Imat ćemo jedan novi energetski objekat, što je vrlo važno. Onaj ko ima proizvodnju energije i hrane je vladar na ovom planetu i želim da u budućnosti otvorimo još ovakvih objekata", poručio je premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo.

Iz kompanije "Grakop" su najavili gradnju još jedne solarne elektranu iste snage u Tarčinu, za koju je nedavno dobijena i urbanistička dozvolu i koja će se nalaziti na izlazu sa autoputa u Tarčinu, pišu Vijesti.ba.

(Energetika.ba)