Energetika.ba
apriltsi

Završena izgradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

Autor: Energetika.ba
Završena izgradnja najveće solarne elektrane na Balkanu
Foto: Ilustracija

Izgradnja solarne elektrane Apriltsi je završena, a preostali segmenti bi na mrežu trebalo da dođu do jula. To postrojenje u južnoj Bugarskoj, najveće na Balkanu i u Istočnoj Evropi, čine bifacijalni paneli sa trakerima, instalirani na 2,2 metra visokim nosačima.

Jedan fotonaponski sistem u blizini Plovdiva vidljiv je na satelitskim snimcima i u sklopu je projekta Apriltsi ugrađeno 834.000 solarnih panela. Maksimalni kapacitet iliti pik tog postrojenja u opštini Pazardžik u južnoj Bugarskoj iznosi 400 megavata. Ima dvije transformatorske stanice od po 150 megavata. One električnu energiju predaju u prenosnu, visokonaponsku mrežu kojom upravlja Operator elektroenergetskog sistema – ESO.

Kompanija Real States, koju kontroliše investitorka Ginka Vrbakova, izgradila je solarnu elektranu Apriltsi za dvije godine. Lokacija se prostire na više od osam stotina hektara.

Na mreži je 251 megavat, a preostali dijelovi se testiraju. Njihovo puštanje u rad je zakazano do jula. Kompanija još bar godinu ili dvije ne planira da priključi baterije, saznali su novinari pomenutog portala.

Apriltsi su najveća solarna elektrana u Istočnoj Evropi kao i na Balkanu. U cjelokupnom regionu kojeg Balkan Green Energy News prati, veće je samo postrojenje Konya Karapınar kompanije Kalyon Energy. Nalazi se u centralnoj Anadoliji, u maloazijskom dijelu Turske.

Moguće poljoprivredne aktivnosti pod fotonaponskim panelima, između redova

Real States nije otkrio vrijednost investicije ali, kako stoji u članku, po tržišnim cijenama ne bi mogao da košta manje od 200 miliona dolara. Velik dio finansiranja je iz bankarskih kredita, prenosi Balkan Green Energy News.

Paneli su instalirani na nosačima visine 2,2 metra, što omogućava korištenje zemljišta u poljoprivredne svrhe. Ta koncepcija se naziva agrosolar – na engleskom agrisolar ili još agrivoltaics i agri PV.

Po softverskoj računici iz podataka koje prikupljaju meteorološke stanice na licu mjesta, pametni trakeri pomeraju module u odnosu na položaj Sunca tako da optimizuju proizvodnju.

Druga osnovna funkcija trakera je da pri naletima jakog vjetra postave solarne ploče u najbezbedniji horizontalan položaj, da bi se izbjegla šteta.

Paneli u kompleksu Apriltsi imaju efikasnost od 25,5 posto

Kineska firma Anhui Huasun Energy isporučila je HJT panele N-tipa, koji su bifacijalni odnosno dvostrani; Iskorištavaju dnevnu svjetlost sa obje strane. U izvještaju je navedeno da im efikasnost iznosi 25,5 posto.

Paneli se okreću od istoka ka zapadu, umjesto da su upereni ka jugu, pa je proizvodnja struje ujutru i poslijepodne veća nego u podne, piše navedena medijska kuća. Stoga je solarna elektrana manje izložena dnevnim pikovima proizvodnje, kada su na tržištu cijene niske, a često i negativne.

Razmak između nizova je 12 metara, pa ne bacaju sjenku jedni na druge. Inače, u projektu je sa svojim rješenjima učestvovao i Hitachi Energy.