Energetika.ba
K.O. Zarječje

Završena izgradnja višemillionske solarne elektrane Bileća

Autor: Energetika.ba
Završena izgradnja višemillionske solarne elektrane Bileća
Foto: Ilustracija

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić.

Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji K.O. Zarječje koja se prostire na 133 hektara. Udaljena je dva kilometra od obale Bilećkog jezera i jedan kilometar od magistralnog puta Trebinje-Bileća.

Solarna elektrana Bileća je maksimalne instalisane snage 60 MWp, te procijenjene godišnje proizvodnje od 84 gigavat-sata. Ima 113.184 panela povezanih u 4.192 grupe montiranih na 1.048 trakera. Električna energija iz solarne elektrane prodavat će se na tržištu, a investicija je procijenjena na više od 53 mil EUR. EFT je koncesiju od Vlade RS dobio 2020.godine na period od 50 godina, a što uključuje period projektovanja i izgradnje od 3 godine i period korišćenja u trajanju od 47 godina, prenosi Indikator ba.

Solarna elektrana Bileća je prva elektrana od koje Opština Bileća ima priliv novčanih sredstava.

Prema ministru Đokiću, RS do 2030. godine planira izgraditi i pustiti u rad 1.200 MW novih energetskih objekata.

U toku je niz investicijskih projekata, s ugovorenim ugovorima za 1.719 MW novih energetskih objekata, od čega će 680 MW izgraditi državna Elektroprivreda RS (ERS), a ostatak privatni investitori i partneri iz Europe i ostatka svijeta, rekao je Đokić novinarima uoči otvaranja Beogradskog energetskog foruma 2024.