Energetika.ba
Velika investicija

Tajland postaje ključna tačka za električna vozila: Hyundai najavljuje novu fabriku

Autor: Energetika.ba
Tajland postaje ključna tačka za električna vozila: Hyundai najavljuje novu fabriku
Foto: Hyundai

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor Company uložiće 1 milijardu bahta (28 miliona dolara) u izgradnju fabrike za sklapanje električnih vozila i baterija u Tajlandu, saopćila je u srijedu Tajlandska investicijska komisija (BOI).

Branša električnih vozila u Tajlandu trenutno je u velikoj meri pod dominacijom kineskih proizvođača automobila, uključujući BYD i Great Wall Motors, koji koriste ovu zemlju kao proizvodnu bazu za izvoz vozila širom jugoistočne Azije.

Hyundai fabrika, koja će se nalaziti jugoistočno od glavnog grada Bangkoka, počinje sa proizvodnjom 2026. godine, navodi se u saopštenju BOI-a.

"Jaka postojeća opskrbna mreža u Tajlandu omogućava Hyundaiju da nabavlja ne manje od trećine sirovina i dijelova koje mu trebaju iz Tajlanda, čime se podržava lokalna industrija," rekao je sekretar BOI-a Narit Therdsteerasukdi.

Prodaja električnih vozila u jugoistočnoj Aziji brzo raste, predvođena BYD-om, što utiče na tržište vozila sa unutrašnjim sagorevanjem koje dominiraju japanski i korejski proizvođači.

Tajland, najveće proizvodno središte automobila u regionu, činio je 55% svih prodaja EV vozila u jugoistočnoj Aziji u prvom kvartalu, prema Counterpoint Research-u.