Energetika.ba
podaci

U Sloveniji početkom maja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE

Autor: Energetika.ba
U Sloveniji početkom maja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
Foto: Unsplash

Slovenija je u prva tri dana maja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. maja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime.

Prema podacima operatora sistema prijenosne i distribucijske mreže Eles, 1. maja potrošnja električne energije bila je pokrivena 59,9 posto električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, a 2. maja 79 posto. Oba dana električna energija u Sloveniji proizvedena je gotovo u potpunosti iz OIE, budući da nisu radile ni Nuklearna elektrana Krško ni Termoelektrana Šoštanj, kažu u ministarstvu.

Pokrivenost potrošnje električne energije električnom energijom iz OIE iznosila je 3. maja 78,6%, a 4. maja 100,7%.

Riječ je o podacima iz prijenosne mreže, što znači da proizvodnja iz disperziranih elektrana na obnovljive izvore energije (sunčane elektrane, male hidroelektrane i vjetroelektrane), koje su priključene na distribucijsku mrežu, nije uzeta u obzir.

„S OIE smo pokrili čak znatno veću potrošnju nego što pokazuje službena statistika, budući da smo već krajem marta imali više od 46.000 individualnih samodostatnih solarnih elektrana, a proizvodnja iz tih elektrana nije uključena u prikazanu statistiku. od strane Elesa", kažu u ministarstvu, prenosi SEEbiz.

Podaci su na dnevnom nivou, dok na satnoj razini Slovenija u određenim satima izvozi električnu energiju jer proizvodi više nego troši, dok u ostalim satima uvozi dio struje jer je potrošnja veća od vlastite proizvodnje.

„Za povećanje samodostatnosti iu ovim satima ima smisla veća integracija skladišta i sistema energije, s crpnim hidroelektranama i većim, sustavnim baterijskim sistemima s dovoljnom snagom i kapacitetom prvenstveno za skladištenje električne energije. Na taj bismo način mogli skladištiti više električne energije u periodima dana kada je proizvodnja veća od potrošnje, te je koristiti kada je proizvodnja manja od potrošnje", kažu u ministarstvu.

Navodi se da je za vrijeme aktualne vlade, od 1. juna 2022. do kraja 2023., ukupni kapacitet solarnih elektrana više nego udvostručen te da je rast dodanog kapaciteta po stanovniku prošle godine bio najveći među zemljama EU.