Energetika.ba
Vjetroenergija

Britanija će povećati garancije cijene energije vjetra na moru za 66%

Autor: Energetika.ba
Britanija će povećati garancije cijene energije vjetra na moru za 66%

Britanija će povećati zajamčenu cijenu ponuđenu za projekte vjetroelektrana na moru na svojoj sljedećoj aukciji obnovljivih izvora energije za 66%, saopćila je vlada u četvrtak, jer nastoji potaknuti više projekata nakon što njena posljednja aukcija nije uspjela privući nijednu investiciju vjetroelektrana na moru.

Britanija, koja je već drugo najveće svjetsko tržište vjetra na moru nakon Kine, nastoji povećati svoj kapacitet na 50 gigavata (GW) do 2030. sa sadašnjih oko 14 GW, kako bi pomogla u ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva i poboljšala energetsku sigurnost, prenosi Reuters.

-Svjesni smo da su postojali globalni izazovi u ovom sektoru i naša nova godišnja aukcija nam omogućava da to odrazimo, rekla je sekretarka za energetsku sigurnost Claire Coutinho u izjavi.

-Ovo je vitalni dio našeg plana da imamo dovoljno domaće čiste energije, smanjimo račune za porodice i ojačamo našu energetsku nezavisnost, rekla je ona.

Sektor vjetroelektrane na moru bio je pogođen porastom troškova lanca nabave i kamatnih stopa u protekloj godini pri čemu su neki programeri otkazali projekte, dok posljednja aukcija u Velikoj Britaniji nije dala nijednog offshore vjetroelektrana kada su rezultati objavljeni u rujnu, a investitor je rekao da je ponuđena cijena preniska.

Vlada je saopćila da je uprkos odsustvu vjetroelektrana na moru, posljednja aukcija uspjela podržati druge tehnologije kao što su solarni, plimni i kopneni vjetroelektrani koji mogu proizvesti 3,7 GW, što je ekvivalent za napajanje oko 2 miliona domova.

Britanska shema ugovora za razliku (CfD) nudi proizvođačima energije iz obnovljivih izvora zagarantovanu cijenu za njihovu električnu energiju.

Projektima vjetroelektrana na moru bit će ponuđena udarna cijena od 73 funte (90,61 dolara) po megavat satu (MWh) u odnosu na 44 funte po MWh ponuđenih na aukciji u septembru, dok će plutajući projekti vjetra, čija je tehnologija u ranijoj fazi razvoja, biti ponudio 176 funti po MWh u odnosu na 116 funti na prethodnoj aukciji.

Vlada je saopćila da će aukcija biti otvorena u martu sljedeće godine.

Projektanti su pozdravili promjene i rekli da čekaju više detalja o aukciji.

Pravi test te ambicije doći će kada se odredi ukupni budžet za naredni krug aukcije sljedeće godine. Ali, bez sumnje, ovo je korak u pravom smjeru, rekao je Keith Anderson, izvršni direktor Iberdroline (IBE.MC) ScottishPower u izjavi poslanoj e-poštom.

(Energetika.ba)