Energetika.ba
Vjetroenergija

Džindić: Obnovljivi izvori energije su budućnost i sigurnost

Autor: Energetika.ba
Džindić: Obnovljivi izvori energije su budućnost i sigurnost

Reforme na kojima predano radimo na polju obnovljivih izvora energije samo u proteklih nekoliko dana doprinijele su da u Federaciji BiH bude pušteno u rad 76 solarnih elektrana, napisao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB).

- Ugovori koji su potpisani u sjedištu Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, omogućavaju otkup električne energije koja se iz 76 solarnih elektrana predaje u distributivnu mrežu elektroprivrednih preduzeća u FBiH. Korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji, dio su obavezujućih ciljeva iz našeg Akcionog plana.

Uprkos teškim vremenima izazvanim globalnom krizom zbog rata u Ukrajini, koja je posljedično donijela i energetsku krizu, mi nastavljamo predano raditi na kreiranju uvjeta za brže i jače rješavanje problema u oblasti obnovljive energije.

Time smanjujemo zagađenost i štitimo svoj okoliš, osiguravamo ekonomičnost, otvaramo nova radna mjesta. I, donosimo sigurnost, jer ispunjavamo zadaću koju je pred nas postavila Evropska unija u procesu pristupanja BiH toj zajednici država u kojoj mjesto konačno mora naći i naša zemlja - poručio je Džindić.

Energetika.ba