Energetika.ba
Vjetroenergija

EPS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka Kostolac

Autor: Energetika.ba
EPS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka Kostolac

Elektroprivreda Srbije traži konsultanta na projektu izgradnje vjetroparka Kostolac.

U toku je međunarodno javno nadmetanje, sa postupkom pretkvalifikacije, a svi zainteresovani svoje prijave trebalo bi da podnesu najkasnije do 24. maja.

Dodjela konsultantskih usluga, kako je navedeno u pozivu, planirana je za oktobar 2018, a trajanje aktivnosti procjenjuje se na 24 mjeseca, s obzirom na to da projekat mora da bude realizovan do avgusta 2021. godine, prenosi Beta.

Vjetropark Kostolac, podsjeća se, instalisane snage 66 MW, biće izgrađen 90 km istočno od Beograda, na Dunavu. Projekat obuhvata isporuku i ugradnju vjetroagregata, izgradnju temelja vjetroagregata, podstanica i dalekovoda za priključenje na mrežu, ugradnju opreme, izgradnju neophodne infrastrukture i pristupnih puteva, konsultantske, te eksperstske usluge.

Izgradnja se finansira preko KfW razvojne banke, a ugovor između ove institucije i Elektroprivrede Srbije o kreditu od 80 mil EUR potpisan je krajem novembra 2017. Kako je tada najavio Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, početak izgradnje vjetroparka planiran je 2019. godine.

U okviru objavljenog tendera, predviđeno je da se usluge dodjele nezavisnoj konsultantskoj firmi, dok se prednost daje onima sa regionalnim iskustvom u Srbiji ili Jugositočnoj Evropi.

Energetika.ba