Energetika.ba
Vjetroenergija

EU će štititi vjetroenergetsku industriju od Kine

Autor: Energetika.ba
EU će štititi vjetroenergetsku industriju od Kine
Foto: Agencije

Protekcionističke mjere za spas posrnulih divova trebale bi na aukcijama forsirati evropske proizvođače.

Sve zemlje EU osim Mađarske potpisale su zajedničku deklaraciju o zaštiti evropske industrije vjetra od "nepoštene trgovinske prakse" kineskih proizvođača.

Evropski proizvođači vjetroturbina nisu u pozitivi, Siemens Energy zamalo je propao ranije ove godine, a drugi veliki igrači često bilježe gubitke.

Kineski proizvođači svake godine jačaju i izgleda da su spremni dominirati globalnim tržištem. I iako nijedna kineska vjetroturbina nije instalirana na evropskom tlu, strah od probijanja ove barijere izaziva protekcionističke instinkte među državama članicama EU.

"Iako je sektor energije vjetra historijska priča o uspjehu EU-a, suočava se s nizom izazova. Cijeli evropski 'ekosistem vjetra' mora se udružiti kako bi se suočio s ovim izazovima", dodaje se.

Dokument na dvije stranice odnosi se na paket mjera koji je Evropska komisija iznijela u oktobru. Konkretno, 26 potpisnika obvezuje se da će "osigurati dostatan, robustan i predvidljiv lanac vrijednosti za korištenje energije vjetra ... pokrivajući barem razdoblje 2024.-2026.", stoji u deklaraciji.

Osim toga, cilj je "promovisati proizvodnju visokokvalitetnih vjetroturbina s visokim standardima zaštite okoliša, inovacija, kibernetičke sigurnosti i rada" uvođenjem izmjena u nacionalne aukcije za kapacitete energije iz vjetra.

Tradicionalno, nositelji projekata vjetroelektrana licitiraju za određene ugovora o opskrbi električnom energijom i takmiče se oko cijene električne energije koju mogu ponuditi, pri čemu najjeftinija ponuda obično pobjeđuje.

Te aukcije sve više favoriziraju developere koji kupuju jeftinije turbine proizvedene u Kini, što je potez koji je potaknuo ustrajno lobiranje industrije vjetra da se promijeni sistem.

Alat izbora EU-a sada su "dobro osmišljeni, objektivni, transparentni, nediskriminirajući, necjenovni kriteriji pretkvalifikacije ili dodjele", koji favoriziraju evropske ponuditelje, kaže se u povelji.

Oni će ciljati na „održivost i otpornost, kibernetičku sigurnost, poslovno ponašanje i sposobnost isporuke.

Sudjelovanje građana također bi se moglo uzeti u obzir”, dodaje se u dokumentu koji se zalaže za domaću proizvodnju komponenti, inovativnost i zapošljavanje.

Lobistička organizacija WindEurope vrlo je zadovoljna s deklaracijom, prenosi Energetika-net.