Energetika.ba
Vjetroenergija

EU i EP dogovorili mnogo ambicioznije ciljeve za proširenje upotrebe obnovljive energije

Autor: Energetika.ba
EU i EP dogovorili mnogo ambicioznije ciljeve za proširenje upotrebe obnovljive energije

Pregovarači članica EU i Evropskog parlamenta postigli su politički dogovor o mnogo ambicioznijim ciljevima za proširenje upotrebe obnovljive energije do 2030. godine.

Poslanik Evropskog parlamenta Markus Piper objavio je na "Tviteru" da su se pregovarači saglasili da će članice EU dobijati 42,5 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora, poput Sunca i vjetra.

Prije stupanja na snagu, politički dogovor sada mora biti odobren u Evropskom parlamentu i članicama EU. Ova glasanja su obično samo formalnost kojim se dogovor odobrava bez ikakvih izmjena.

Novi zakon će zamijeniti aktuelni cilj EU za 32 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

EU je tokom 2021. godine dobijala 22 odsto svoje energije iz obnovljivih resursa, ali je taj nivo različit među državama. Švedska je na prvom mjestu od 27 članica EU jer dobija 63 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora dok u Luksemburgu, Malti, Holandiji i Irskoj taj postotak je manji od 13 odsto.

Analitičari navode da će za ostvarenje novih ciljeva biti potrebne ogromne investicije u solarne i farme vjetrenjača, jačanje proizvodnje obnovljivih gasova i osnaživanje evropskih napojnih mreža kako bi se integrisala dodatna količina "čiste" energije.

Energetika.ba