Energetika.ba
Vjetroenergija

Evropski čelnici obavezali se na veću proizvodnju energije vjetra

Autor: Energetika.ba
Evropski čelnici obavezali se na veću proizvodnju energije vjetra

Grupa zapadnoevropskih zemalja predvođena Njemačkom i Francuskom u ponedjeljak se obavezala na veće povećanje proizvodnje čiste energije iz vjetroelektrana u Sjevernom moru, kako bi se ispunili klimatski ciljevi i smanjila njihova strateška energetska ovisnost o Rusiji.

Njihovi čelnici također su obećali poboljšati sigurnost oko rastuće podvodne električne mreže kako ne bi postala žrtva hibridnih prijetnji. Strahovi od takvih napada porasli su od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

- Vjetrenjače na moru, ali i kablovi i cijevi na zemlji skloni su sabotaži ili špijunaži - rekao je belgijski premijer i domaćin summita Alexander De Croo, javlja Associated Press.

Energetska nezavisnost također je bila visoko među prioritetima čelnika.

- Proteklih smo mjeseci vidjeli kakav je učinak ako ste previše ovisni o opskrbi energijom izvana - rekao je De Croo, misleći na krizu u opskrbi energijom tokom zime kada su zemlje EU-a odlučile početi zaobilaziti ruska fosilna goriva nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

- Radeći zajedno pokazujemo da našu električnu energiju možemo učiniti zelenijom i nezavisnom – rekao je on.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da se grupa zapadnih zemalja mora pobrinuti da ruski predsjednik Vladimir Putin "više nema sredstava za vršenje pritiska na nas zatvaranjem plinske slavine".

- A proizvodnja čiste energije najbolji je način da se to postigne - dodao je.

Summit u belgijskoj luci Ostende na Sjevernom moru drugi je koji se bavi ovim sve gorućim problemom, a proširen je na devet nacija - Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Francusku, Njemačku, Britaniju, Irsku, Norvešku i Dansku.

Energetika.ba / FENA