Energetika.ba
feed-in tarifa

Francuska dodjeljuje projekt za najveću plutajuću vjetroelektranu u svijetu

Autor: Energetika.ba
Francuska dodjeljuje projekt za najveću plutajuću vjetroelektranu u svijetu
Foto: Ilustracija

Francuska je objavila pobjednike aukcije za feed-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji, što je prva svjetska komercijalna aukcija za plutajuće vjetroparkove na moru.

Vjetroelektrana snage 250 MW neće biti samo najveća plutajuća elektrana koja koristi energiju vjetra za proizvodnju električne energije, već će značiti više nego duplo povećanje trenutnog kapaciteta u Evropi, saopštila je organizacija WindEurope.

Evropa je dosad izgradila samo male pilot i demonstracione projekte, što Francusku aukciju čini velikim korakom ka komercijalizaciji i širokoj primjeni plutajućih vjetroturbina.

Pobjednička ponuda je 86 eura/MWh

Feed-in tarife su dodeljene konzorcijumu BayWa re i Elicio. Ponude je dostavilo deset različitih konzorcijuma, što pokazuje ogromno interesovanje za razvoj ove tehnologije. Pobjednička ponuda je bila 86 eura/MWh.

Trenutno svi demonstracioni i pilot projekti imaju instalirani kapacitet od nešto više od 200 MW. Izdvajaju se četiri projekta: Kincardine i Hywind Scotland u UK (po 30 MW), WindFloat Atlantic u Portugalu (25 MV) i Hywind Tampen u Norveškoj (95 MW). Svi ovi projekti dobili su subvencije, navodi WindEurope, prenosi Balkan Green Energy News.

Ministar za energetiku Roland Leskur objavio je rezultate aukcije nakon otvaranja druge francuske priobalne vjetroelektrane u Fekampu (Seine-Maritime).

Ključ za razvoj vjetroparkova na moru u mnogim dijelovima Evrope

WindEurope je naveo da su plutajuće vjetroelektrane ključne za iskorištavanje priobalnih lokacija sa dubinom većom od 60 metara.

U ovim oblastima plutajuće turbine su jeftinije od tradicionalnih koje su fiksirane na dnu.

Zbog toga je ova tehnologija ključna za razvoj vjetroparkova na moru u velikim dijelovima Atlantika, Keltskog mora, Sredozemnog mora, Norveškog mora i drugih basena sa većim dubinama.

Tardije: Ostale zemlje zaostaju u ispunjavanju ciljeva

WindEurope je naveo da je planirano još mnogo aukcija. Očekuje se da će Francuska u decembru proglasiti pobjednike za još dvije lokacije od 250 MW na Mediteranu. Španija, Portugal, Norveška, Grčka, Italija i Velika Britanija pripremaju aukcije, ali ima dosta poteškoća.

Direktor za politiku organizacije WindEurope Pjer Tardije rekao je da je potez Francuske odličan, ali da druge zemlje zaostaju za svojim zacrtanim ciljevima.

„Evropa rizikuje da izgubi svoju vodeću poziciju u razvoju plutajućig vjetroelektrana. Do 2030. Evropa u najboljem slučaju može da instalira 3 GW, a to znači da aukcije moraju da se završe do 2025. godine“, objasnio je Tardije.