Energetika.ba
Vjetroenergija

Malta se okreće obnovljivim izvorima

Autor: Energetika.ba
Malta se okreće obnovljivim izvorima

Na šest područja Sredozemnog mora oko malteških otoka mogle bi se graditi sunčane elektrane i vjetroelektrane

Malteška vlada započela je s provođenjem Nacionalnog plana za proizvodnju energije iz vjetra i Sunca na području Sredozemnog mora koje čini malteški privredni pojas.

Pri tome je izdvojeno šest područja na kojima bi se mogli postaviti plutajući energetski parkovi sa sunčanim elektranama i vjetroelektranama. Radi se o lokacijama koje se nalaze na 12 - 25 nautičkih milja od obale malteških otoka. Istovremeno je pokrenuto javno savjetovanje koje bi trebalo biti gotovo do kraja septembra, a njegov će rezultat biti osnova za pokretanje međunarodnog konkursa za pokazivanje zanimanja za gradnju takvih energetskih postrojenja.

Malteška ministrica za okoliš, energetiku i poduzetništvo Miriam Dalli tom je prigodom naglasila: "Ovo je prvi plan u historiji Malte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na moru kako bi se ponudila energija po održivim cijenama i uz poštovanje okoliša. Malta mora doći do točke u kojoj će nas naša proizvodnja energije iz obnovljivih izvora učiniti samodostatnima." Ipak, još nije poznat datum od kada bi prva energetska postrojenja na obnovljive izvore na moru oko Malte mogle početi s radom.

Malta ima samo 316 km2 kopnene površine, no ima isključivi privredni pojas u Sredozemnom moru veći od 70 000 km2. Od šest spomenutih morskih područja oko Malte, tri su na sjeveru (između Malte i Sicilije), jedno je na istoku, jedno na jugu (prema Libiji), a jedno na zapadu (prema talijanskom otoku Lampedusa i Tunisu), objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

(Energetika.ba)