Energetika.ba
Tomislavgrad

Mladi Buškog blata traže poništenje svih postupaka i lokacija vjetrenjača na Liskovači i Vinici

Autor: Energetika.ba
Mladi Buškog blata traže poništenje svih postupaka i lokacija vjetrenjača na Liskovači i Vinici
Foto: FENA

Mladi Buškog blata i Udruga Selo Rašeljke uputili su službena pisma načelniku Tomislavgrada Ivanu Buntiću i predsjedniku Vlade Kantona 10 Ivanu Vukadinu u kojima zahtijevaju hitno poništenje Rješenja o davanju prethodne suglasnosti za vjetroelektranu Liskovača i vjetroelektranu Vinica.

''Zatražili smo i trenutnu obustavu svih aktivnosti vezanih uz dodjelu koncesija za ove vjetroelektrane te trajno isključivanje navedenih lokacija iz svih planova za gradnju. S obzirom na to da proces izmjene prostornog plana traje predugo, zahtijevamo poništenje Rješenja o prethodnoj suglasnosti za vjetrenjače koje je Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo još u listopadu 2023. godine'', navodi se u priopćenju Udruge '''Selo Rašeljke''.

Nadalje stoji kako i uprkos tome što je 1038 mještana putem peticije prikupljene u junu jasno izrazilo protivljenje tim projektima, vlasti su, kako se navodi, ostale nijeme, bez ikakvog odgovora ili očitovanja o odustajanju od tih štetnih planova, piše Fena. 

''Ovakva šutnja ukazuje na to da su načelnik Buntić i predsjednik Vukadin svjesno odlučili ignorisati volju mještana, odgađajući rješenje ovog problema, vjerojatno do poslije izbora'', navodi se u saopćenju.

Iz Udruge Selo Rašeljke ističu kako su dosadašnji koraci u vezi s ovim projektima poduzeti u potpunoj tajnosti, bez konzultacija i transparentnosti prema lokalnom stanovništvu.

''Na nekim lokacijama već su započeti postupci prenamjene zemljišta za vjetroelektrane i druge energetske projekte, temeljem nedavno usvojenog prostornog plana Kantona 10 i bez usvojenog općinskog plana, bez da su mještani išta o tome znali'', navodi se u priopćenju.

Mladi Buškog blata i Udruga ''Selo Rašeljke'' pozivaju načelnika Buntića i predsjednika Vukadina na hitno djelovanje i ispunjenje zahtjeva mještana, kako bi se ''osigurao budući održivi razvoj našeg kraja, bez daljnje devastacije i energetskog iscrpljivanja područja koje je, kroz Buško jezero, već dao i daje nemjerljiv energetski i financijski doprinos široj zajednici'', piše Fena.