Energetika.ba
Vjetroenergija

Na 9.SBF-u: Dogovorena realizacija izgradnje vjetroelektrane kod Livna

Autor: Energetika.ba
Na 9.SBF-u: Dogovorena realizacija izgradnje vjetroelektrane kod Livna

Izgradnje vjetroelektrane kod Livna novi je veliki investicijksi projekat čija je realizacija dogovorena danas u okviru programa prvog dana 9. Sarajevo Business Foruma. Memorandum o saradnji potpisali su Yuksel Guler, generalni direktor turske kompanije Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije Imres Smart.

“Ovaj energetski projektu bit će lociran u Livnu, blizu granice sa Republikom Hrvatskom. Prva faza je vjetropark kapaciteta 100 MW, a druga hidroelektrana sa 100 MW. Kako se radio obnovljivoj energiji vjerujemo kako će doprinjeti rješavanju nesigurnosti liberalnih cijena energije” izjavio je Guler I dodao “Uvezat ćemo energetski sistem BIH ovom projektom. Njegova strateška misija je da integrira BiH u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije, a inače cilj je da pruža usluge velikim energetskim akterima u EU”.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma između ove dvije firme prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.

Energetika.ba