Energetika.ba
evropa

Njemačka usporila s postavljanjem vjetrenjača, ali razvoj je i dalje pozitivan

Autor: Energetika.ba
Njemačka usporila s postavljanjem vjetrenjača, ali razvoj je i dalje pozitivan
Foto: Unsplash

Kopnene vjetroelektrane igraju važnu ulogu u energetskoj tranziciji Njemačke, no u prvoj polovici godine razvoj ovog izvora energije malo je usporen.

Prema podacima strukovnog udruženja, u prvih šest mjeseci ove godine u zemlji je izgrađeno 250 novih vjetroturbina ukupne snage oko 1,3 gigavata. To je 19 posto manje nego u prvoj polovici 2023. godine.

S druge strane, vlasti su izdale dozvolu za još nerealiziranu ugradnju 847 jedinica, odnosno 32 posto više nego lani.

Predsjednik Saveznog udruženja za energiju vjetra Bärbel Heidebroek ocijenio je da druga brojka ukazuje na pozitivan razvoj potencijala.

Komentarišući sporiju gradnju u prvom polugodištu, istaknula je neuobičajno jak vjetar koji je u aprilu onemogućio postavljanje dizalica te druge tehničke probleme, poput zatvaranja autoceste kod Cuxhavena na sjeveru zemlje, što je otežavalo za transport rotora.

Naime, većina rotora za vjetroturbine stiže u luku Cuxhaven i odatle se cestovnim prometom prevozi u unutrašnjost zemlje.

Heidebrekova je, međutim, primijetila da još uvijek postoji veliki jaz između sjevera i juga Njemačke u izgradnji kopnenih vjetroturbina. Najviše novih jedinica u prvoj polovici godine postavila je pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, a slijede je Donja Saska i Schleswig-Holstein.

Nasuprot tome, pokrajine Baden Württemberg i Bavarska na jugu zemlje manje su učinile na postavljanju vjetroturbina, prenosi SEEbiz.

Jug zemlje jednostavno mora uhvatiti korak sa sjeverom i osigurati više zemljišta za izgradnju, naglasila je Heidebroek.