Energetika.ba
grafika

Ove zemlje su najveći proizvođači energije vjetra

Autor: Energetika.ba
Ove zemlje su najveći proizvođači energije vjetra
Foto: Vjetroenergija / Ilustracija

Globalne instalacije za energiju vjetra dostigle su novi maksimum 2023. godine, povećavajući udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije na 30%.

Kina je i dalje pokretačka snaga ekspanzije vjetroelektrana, čineći skoro 66% povećanja globalnih kapaciteta prošle godine. Glavne vjetroelektrane u regijama kao što su Unutrašnja Mongolija i Sinjiang spadaju među najveće na svijetu. Do 2030. Kina ima za cilj da utrostruči svoj broj vjetroelektrana i solarnih farmi, podržanih značajnim državnim ulaganjima u širok spektar inicijativa za obnovljivu energiju.

Grafika koju donosi Visual Capitalist ističe prvih 15 zemalja po ukupnom instaliranom kapacitetu vjetroturbina, na osnovu podataka iz izvještaja Energetskog instituta Statistical Review of World Energy 2024.

Evo zemalja s najvećim kapacitetom vjetroturbina od 2023. godine:


Kina se može pohvaliti kapacitetom vjetroturbina od 441.895 megavata – skoro tri puta više od Sjedinjenih Država, koje su na drugom mjestu.

Kina je takođe zabilježila neke od najvećih stopa rasta instalacija vjetroturbina u protekloj deceniji, druga nakon Brazila, gdje kineske energetske kompanije aktivno proširuju svoje prisustvo, prenosi Investitor me. Od 2013. godine, kapacitet brazilskih vjetroturbina rastao je u prosjeku 29,5% godišnje, uz dalje proširenje predviđeno za budućnost, podržano vladinom politikom koja podstiče strana ulaganja u energetski sektor.

U SAD-u, kapacitet vjetra se više nego udvostručio u protekloj deceniji, a od regiona prednjače Teksas, Ajova i Oklahoma. Značajno je da šest američkih država sada proizvodi više od trećine svoje električne energije iz vjetra. Od 2019. godine vjetar je postao najveći izvor obnovljive energije u zemlji, a najveća vjetroelektrana pokriva 100.000 hektara.

Globalno, energija vjetra i dalje bilježi snažan rast, posebno u Evropi, gdje su zemlje poput Njemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske i Švedske vodeći proizvođači.