Energetika.ba
Nova rješenja

Univerzitet u Birminghamu razvio nove tehnologije za vjetroturbine

Autor: Energetika.ba
Univerzitet u Birminghamu razvio nove tehnologije za vjetroturbine
Foto: Ilustracija

Nove tehnologije za podršku brze frekvencije i kontrolu prisilnih oscilacija u vjetroturbinama razvijene su na Univerzitetu u Birminghamu u Velikoj Britaniji.

Tehnologije koje se mogu integrisati u postojeće sisteme upravljanja vjetroturbinama, imaju za cilj rješavanje dva glavna problema identificirana s brzim rastom vjetroelektrana na globalnom nivou - kontrola frekvencije elektroenergetskog sistema i prisilne oscilacije, koje mogu uzrokovati široko rasprostranjene poremećaje u cijeloj elektroenergetskoj mreži.

Iako svi detalji nisu otkriveni, prijave za patente su podnesene i Univerzitet traži komercijalne partnere za licenciranje, saradnju ili zajednički razvoj.

"S povećanjem visoke penetracije proizvodnje obnovljive energije koja se kreće prema 100%, iskorištavanje budućeg kontrolnog potencijala vjetroturbina postaje neizbježno", kaže profesor Xiao-Ping Zhang, predsjedavajući Elektroenergetskih sistema na Univerzitetu u Birminghamu, koji je predvodio razvoj tehnologije upravljanja vjetroturbinama.

„Ove dvije tehnologije maksimalno iskorištavaju ovaj potencijal, kako bi koristile i operaterima mreže i vjetroelektrana, a na kraju i korisnicima energije kojima je potrebna neprekidna opskrba energijom i stoga donose značajnu dodatnu vrijednost vjetroturbinama i energetskim mrežama.”

Događaji frekvencije mreže uzrokovani su promjenama ponude i potražnje, s opadanjem frekvencije uz potencijalno dugotrajan proces poravnanja kada potražnja premaši ponudu.

Nova metoda je dizajnirana da ubrza ovaj oporavak i eliminiše rizik od drugog pada frekvencije, uz minimalan – manji od 1% – gubitak snage vjetra.

Konkretno, tehnologija je razvijena za korištenje u sistemima vjetroturbina s promjenjivom brzinom, koji su se pojavili kao dominantni tip i obično rade na režimu praćenja tačke maksimalne snage kako bi izvukli najveću količinu energije i tako ne regulišu svoju aktivnu snagu kako bi podržali mreže kada njena frekvencija odstupa od uobičajene vrijednosti.

Druga tehnologija bavi se pitanjem prisilnih oscilacija, koje nastaju kada vanjski poremećaji proizvode oscilacije koje su bliske ili jednake prirodnim oscilacijama u elektroenergetskom sistemu – u kontekstu vjetroelektrana koje pokreću faktori kao što su smicanje vjetra, turbulencija vjetra ili uzvodna turbina. budi iu kontekstu elektroenergetskih mreža zbog neispravne opreme.

Novi upravljački sistem potiskuje i izoluje prisilne oscilacije koje potiču ili iz mreže ili iz same turbine oslobađanjem ili apsorpcijom snage koja je suprotna snazi ​​oscilovanja.

U saopštenju univerziteta se kaže da su oba sistema verifikovana u simulacijama sa nizom različitih scenarija vetra.