Energetika.ba
Vjetroenergija

Uspješno ispitana prva plutajuća vjetroelektrana

Autor: Energetika.ba
Uspješno ispitana prva plutajuća vjetroelektrana

Nakon što je ispitala rad velike plutajuće vjetroelektrane u uslovima olujnih vjetrova i mora na sjeveru Škotske, norveška energetska kompanija Statoil je objavila kako su izgledi za korištenje takvih postrojenja u dubokom moru obećavajući.

Tokom tri mjeseca rada VE Hywind, prva te vrste na svijetu, pokazala je rezultate koji su bolji od očekivanja.

Oluja Ofelija je u oktobru 2017. godine prošla vjetroelektranom s brzinama vjetra oko 130 km/h, dok je oluja Caroline donijela vjetrove brzine oko 160 km/h. Istovremeno su o turbine udarali i valovi visine 8 m.

Statoil je prekidao rad elektrane tokom najsnažnijih vjetrova i oluja, ali je ona automatski nastavljala rad čim bi se vrijeme poboljšalo.

Nadalje, plutajuća vjetroelektrana ne samo da je uspješno izdržala nepovoljne vremenske uslove, nego je radeći sa 65% kapaciteta ostvarila bolje rezultate od fiksiranih vjetroelektrana.

Budući da se procjenjuje kako je 80% kapaciteta za proizvodnju električne iz energije vjetra vezano za područje dubokog mora, gdje nisu prikladne turbine koje se učvršćuju u morskom dnu, jasno je da plutajuće vjetroelektrane imaju velike izglede za uspjeh.

Snaga VE Hywind iznosi 30 MW, locirana je u moru 24 km od obale Škotske i može proizvoditi električnu energiju za pokrivanja potreba 20 000 kućanstava, javlja novinska agencija UPI.

Energetika.ba