Energetika.ba
Vjetroenergija

Vjetar po prvi put glavni izvor električne energije u Velikoj Britaniji

Autor: Energetika.ba
Vjetar po prvi put glavni izvor električne energije u Velikoj Britaniji

 Vjetroelektrane su prvi put u Velikoj Britaniji proizvele više električne energije nego termoelektrane na plin. U prva tri mjeseca ove godine trećina električne energije u zemlji dolazila je iz vjetroelektrana, pokazalo je istraživanje Imperial Collegea u Londonu.

Britanska multinacionalna elektroenergetska i plinska kompanija National Grid također je potvrdila da je u aprilu zabilježeno rekordno razdoblje proizvodnje solarne energije, navodi BBC.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima za cilj da sva njegova električna energija ima neto nulte emisije do 2035.

- Još uvijek postoje mnoge prepreke za postizanje mreže u potpunosti bez fosilnih goriva, ali činjenica da je energija vjetra prestigla plin u proizvodnji električne energije po prvi put je istinska prekretnica - rekao je Iain Staffell, energetski istraživač na Imperial Collegeu i glavni autor izvještaja.

Većina energije vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu dolazi iz vjetroelektrana na moru. Instaliranje novih vjetroelektrana na kopnu u Engleskoj je zabranjeno od 2015.

Prema trenutnim pravilima planiranja, kompanije se mogu prijaviti samo za izgradnju kopnenih vjetroelektrana na zemljištu koje je posebno određeno za razvoj u planovima korištenja zemljišta koje su izradila lokalna vijeća.

Premijer Rishi Sunak pristao je u decembru ublažiti ova ograničenja planiranja kako bi se ubrzao razvoj.

(Energetika.ba)