OPEC+ najavio zajedničku odluku o smanjenju proizvodnje sirove nafte

OPEC+ najavio zajedničku odluku o smanjenju proizvodnje sirove nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) danas su koordinirano najavile smanjenje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine, javlja E

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) danas su koordinirano najavile smanjenje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine, javlja Euronews.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju nafte za 500 hiljada barela dnevno.

Moskva je to objavila istovremeno kad su ograničenja proizvodnje najavili i Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati, svi do kraja ove godine.

– Kako bismo djelovali kao odgovoran učesnik na tržištu i uz mjere opreza protiv daljnje nestabilnosti tržišta, Ruska Federacija će provesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 500 hiljada barela dnevno do kraja 2023. godine – najavio je Novak.

Time je Rusija drugi put produžila to ograničenje koje je ruski potpredsjednik vlade najavio u februaru ove godine.

Krajem marta, Novak je rekao da je Rusija blizu svoje ciljane proizvodnje od 9.5 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija u nedjelju je objavila da ograničava svoju proizvodnju, također za 500 hiljada barela dnevno, od maja do kraja godine.

Saudijsko ministarstvo energetike naglasilo je da je riječ o mjeri opreza kako bi se stabiliziralo tržište nafte.

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su smanjenje za 144 hiljade, Alžir za 48, Irak za 211, Kuvajt za 128, a Oman za 40 hiljada barela dnevno, prenose njihove agencije.

Kazahstansko ministarstvo energetike objavilo je u nedjelju da će srezati proizvodnju za 78 hiljada barela na dan od maja do kraja godine u koordinaciji s drugim članicama OPEC-a+.

Bloomberg je objavio u svojoj analizi kako će to značiti da će na dnevnoj bazi ukupno na tržištu biti oko milion barela manje nafte.

(Energetika.ba)