Parlament zadužio građane kod Kineza za preko milijardu KM

Parlament zadužio građane kod Kineza za preko milijardu KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je dao saglasnost za izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zadu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je dao saglasnost za izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Radi se, naime, o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine teškom  614 miliona eura.

Sve se dešava u momentu kada State department i EU upozoravaju na opasnost od kineskog utjecaja na Balkan i EU.

Posljednje je stiglo od evropskog komesara za proširenje Johanesa Hahna, i njega bi bh. političari, makar oni koji će danas odlučivati o ovom projektu, trebali krajnje ozbiljno shvatiti ako već barem deklarativno težimo Evrpskoj uniji.

Hahn je zabrinut zbog uzimanja jako velikih zajmova od Kine za plaćanje gradnje infrastrukture čime se povećava i rizik od dugoročne štete za krhke privrede.

– “Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo” – kaže Han i obara teze onih koji tvrde da izgradnjom Bloka 7 Federacija dolazi u energetsku nezavisnost. Upravo suprotno, mogući scenarij je i da Kina postane vlasnik Bloka 7, a Federacija njen ekonomski i politički rob. U Crnoj Gori je autoput koji finansira Kina podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika, rekao je Hahn.

Upozorenje je bh. vlastima stiglo i iz Energetske zajednice, uz jasnu poruku da Parlament FBiH ne treba da odobri garanciju koja je nelegalna i nije zasnovana na zakonima EU.

Na pogubnost zaduženja kod Kineza ukazala je i Minhenska sigurnosna konferencija.

– Kineski ekonomski doseg predstavlja rizik za regiju, posebno u pogledu dugova, jer veliki dio ulaganja dolazi u obliku zajmova, navodi se u Izvještaju za ovu godinu.

Energetika.ba