Penju se cijene nafte na početku trgovanja u novoj godini

Penju se cijene nafte na početku trgovanja u novoj godini

Cijene nafte su ojačale danas, započevši novu 2022. godinu s pozitivnim kretanjem, ali na njihov uspon bio ograničen zbog strahovanja vezanih za nasta

Cijene nafte su ojačale danas, započevši novu 2022. godinu s pozitivnim kretanjem, ali na njihov uspon bio ograničen zbog strahovanja vezanih za nastavak rasta broja zaraženih kovidom-19.

U fokusu trgovaca je sutrašnji sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+.

Cijena sjevernomorske nafte Brent je, na azijskom trgovanju do 4.40 časova po srednjoevropskom vremenu, zabilježila rast od 59 centi ili 0,76 odsto, na 78,37 dolara po barelu. Fjučersi američke WTI nafte su ojačali za 63 centa ili 0,84 odsto, na 75,84 dolara za barel, izvještava Rojters.

“Smanjenje isporuka iz Libije uoči sastanka OPEK+ podržalo je pozitivno tržišno raspoloženje”, kaže Abhišek Čauhan, šef sektora za sirovine kompaniji Svastika Investmart.

Libijska državna naftna kompanija saopštila je u subotu da će proizvodnja nafte u toj zemlji biti smanjena za 200.000 barela dnevno u periodu od nedjelju dana zbog redovnog održavanja glavnog cjevovoda između naftnih polja Samah i Dahra.

Istovremeno, očekuje se da će OPEK+ na sastanku u utorak vjerovatno ostati pri svom planu o postepenom podizanju proizvodnje i da će u februaru povećati isporuke za 400.000 barela dnevno, rekla su četiri dobro obaviještena izvora za Rojters.

Cijene nafte su porasle prošle godine za oko 50 odsto, podstaknute oporavkom globalne privrede od pada izazvanog kovid pandemijom i odlukom OPEK+ alijanse da nastavi s politikom ograničene proizvodnje, čak iako je broj inficiranih dostizao rekordne vrijednosti širom svijeta.

Zdravstveni stručnjaci u SAD su upozorili Amerikance da se pripreme za ozbiljne poremećaje u narednim nedjeljama, procjenjujući da će se stopa rasta zaraze vjerovatno pogoršati zbog povećanih putovanja građana tokom praznika, javnih proslava Nove godine i ponovnog otvaranja škola nakon zimskog raspusta.

Analitičari za tržište nafte su snizili prognoze kretanja cijena za 2022, jer smatraju da će omikron soj virusa korona ukočiti oporavak potražnje za gorivom i da postoji rizik od viška ponude budući da će proizvođači pumpati više nafte, pokazali su rezultati ankete koju je Rojters sproveo u petak.

Prema tom istraživanju britanske agencije, 35 ekonomista i analitičara predviđaju da će nafta Brent u prosjeku koštati 73,57 dolara za barel u ovoj godini, što je za oko 2,0 odsto niže od 75,33 dolara koliko su prognozirali u novembarskoj anketi. To je prvi put od avgusta prošle godine da je smanjena prognozirana cijena za 2022.

Što se tiče američke WTI nafte, sada se procjenjuje da će njena cijena u prosjeku iznositi 71,38 dolara po barelu u ovoj godini, što je takođe ispod novembarske prognoze od 73,31 dolara.

Energetika.ba