Porasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

Na azijskim se berzama trguje oprezno, nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica, dok je dolar dodatno oslabio prema košarici valuta, a cijena nafte

Na azijskim se berzama trguje oprezno, nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica, dok je dolar dodatno oslabio prema košarici valuta, a cijena nafte porasla drugi dan zaredom.

Dolar oslabio

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, pa je dolarov indeks na putu prvog sedmičnog gubitka u posljednjih šest sedmica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98.11 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 98.40 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 118.75 jena, kao i juče u ovo doba.

No američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dosegnula 1.1095 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1.1025 dolara. Zahvaljujući tome, evro je na putu dobitka prema dolaru u ovoj sedmici za 1,7 posto.

Nafta je juče poskupjela više od osam odsto

Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom, nakon korekcije početkom sedmice.

Juče je nafta poskupjela više od osam odsto, a jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 2,33 posto, na 109.15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,56 posto, na 106.52 dolara.

Energetika.ba