RS u ovoj godini najviše izvozila struju

RS u ovoj godini najviše izvozila struju

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) u protekla dva mjesec iznosio je 109,5 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Ostv

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) u protekla dva mjesec iznosio je 109,5 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Ostvaren je izvoz u vrijednosti od 564 miliona KM, što je za 3,6 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je, u istom periodu, iznosio 673 miliona KM, što je za 2,4 posto smanjenje u odnosu na uporedni podatak.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene tog bh.entiteta s inostranstvom, u periodu januar – februar 2019. godine, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 92 miliona KM, odnosno 16,3 posto i u Hrvatsku,67 miliona KM, što je 11,8 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 121 milion KM, odnosno 18 posto i iz Italije, u iznosu od 86 miliona KM ili 12,8 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar – februar 2019. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 52 miliona KM, što iznosi 9,1 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu imaju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 29 miliona KM, što iznosi 4,2 postp od ukupnog uvoza.

Pokrivenost uvoza izvozom bila 83,7 posto, navode statističari.

Energetika.ba / FENA