Saudijska Arabija i UAE povećavaju proizvodnju nafte, radeći na čistom vodiku

Saudijska Arabija i UAE povećavaju proizvodnju nafte, radeći na čistom vodiku

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dva najveća svjetska proizvođača nafte, povećavaju proizvodnju i rafinaciju i rade na čistom vodiku, i

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dva najveća svjetska proizvođača nafte, povećavaju proizvodnju i rafinaciju i rade na čistom vodiku, izjavio je u ponedjeljak saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

– Mi i UAE ćemo biti uzorni proizvođači – rekao je on na velikom industrijskom događaju u Abu Dabiju.

Izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) Sultan al-Jaber rekao je ranije da bi nula ulaganja u ugljovodonike zbog prirodnog opadanja mogla dovesti do gubitka od pet miliona barela nafte dnevno godišnje zbog trenutnih zaliha, prenosi Reuters.

– Podaci su jasni. Ako eliminišemo investicije u ugljovodonike zbog prirodnog pada gubili bismo pet miliona barela nafte dnevno od trenutnih zaliha. To bi šokove koje smo doživjeli ove godine činilo kao manji potres – rekao je Jaber.

Svijetu je potrebna maksimalna energija i minimalne emisije, rekao je on.

– Evo jasnih činjenica: Globalni lanci nabavke i dalje su krhki. Geopolitika je sada složenija, fragmentirana i polariziranija nego ikad – rekao je.

(fena)