Studija: Zemlje EU danas kupuju više ruskog LNG plina nego prije agresije

Studija: Zemlje EU danas kupuju više ruskog LNG plina nego prije agresije

Zemlje Evropske unije kupuju danas znatno više ruskog ukapljenog plina (LNG) nego prije ruske agresije na Ukrajinu, a glavni su kupci Španija i Belgij

Zemlje Evropske unije kupuju danas znatno više ruskog ukapljenog plina (LNG) nego prije ruske agresije na Ukrajinu, a glavni su kupci Španija i Belgija, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Global Witness.

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU-a kupile su 22 miliona prostornih metara ruskog LNG-a, za 40 posto više nego u istom razdoblju 2021., pokazali su izračuni Global Witnessa, bazirani na podacima kompanije Kpler.

Zemlje EU-a sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, saopćio je Global Witness, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog prosjeka koji iznosi šest posto. Vrijednost uvoza iznosila je 5,29 milijardi eura, prema ruskim cijenama koje je izračunao Centar za istraživanje energije i čistog zraka na temelju podataka sa fizičkog tržišta i mjesečne trgovine, pokazuju izračuni Global Witnessa, objavljeni u srijedu, prenosi Hina.

U martu povjerenica EU-a za energetiku Kadri Simson pozvala je članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski ukapljeni plin, a španska ministrica energetike Teresa Ribera zatražila je od španskih kupaca da više ne sklapaju ugovore o nabavi ruskog plina.

Nedavno istraživanje Global Witnessa otkrilo je ipak da su britanski Shell i francuski TotalEnergies nastavili trgovati ruskim LNG-om i nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, navodi se u izvještaju.

Total je najveći kupac, s gotovo 4,2 miliona prostornih metara nabavljenog ruskog LNG-a od početka godine, prema analizi Global Witnessa iz jula.

Shell je ipak od marta do decembra prošle godine kupio i prodao 12 posto ruskog izvoza, više od 7,5 miliona prostornih metara, navode autori rezultate odvojene analize.

Španija je sada na drugom mjestu globalne tablice kupaca ruskog ukapljenog plina, odmah iza Kine, s udjelom u ruskoj prodaji od 18 posto. Belgija je na trećem mjestu sa 17 posto. U 2021. bile su na petom odnosno sedmom mjestu.

Nakon što su ruske jedinice u februaru lani ušle u Ukrajinu, zemlje EU-a zabranile su uvoz ruskog ugljena i, uz neke iznimke, ruske nafte i obavezale se smanjiti uvoz ostalih fosilnih goriva.

„Kupovina ruskog plina ima isti učinak kao i kupovina ruske nafte. I jedna i druga finansiraju rat u Ukrajini, a svaki euro znači još krvoprolića”, rekao je aktivist Global Witnessa Jonathan Noronha-Gant, pozivajući vlade da usvoje hitan plan o potpunoj obustavi kupovine.

 

(Energetika.ba)