Svjetski dan vode: 97 posto vode u Gazi nije po standardima WHO

Svjetski dan vode: 97 posto vode u Gazi nije po standardima WHO

Više od 97 posto vode ispumpane iz akumulacije u pojasu Gaze ne ispunjava standarde kvaliteta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navode Palestin

Više od 97 posto vode ispumpane iz akumulacije u pojasu Gaze ne ispunjava standarde kvaliteta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navode Palestinski statistički zavod i palestinske vlasti za upravljanje vodenim resursima u zajedničkom saopćenju objavljenom u srijedu povodom Svjetskog dana vode koji se obilježava 22. marta pod motom “Priroda za vodu”.

Količine vode ispumpane iz priobalne akumulacije u pojasu Gaze u 2016. godini za internu upotrebu iznose 167,2 miliona kubnih metara, ali je kvaliteta pogoršana nesigurnim pumpanjem koje ugrožava održivost bazena ukoliko premaši ispumpavanje između 50 i 60 miliona kubnih metara godišnje, navodi se u saopćenju.

S druge strane, kvantitet vode ispumpane iz palestinskih vrela na Zapadnoj obali u 2016. godini iznosio je 84,4 miliona kubnih metara s istočne, zapadne i sjeverne akumulacije.

Također treba uzeti u obzir da je Palestincima uskraćeno uzimanje vode iz rijeke Jordan od 1967. godine, koje iznosi procijenjenih 250 miliona kubnih metara.

Statistički podaci o vodenim resursima Palestinaca u 2015. godini pokazali su da 94,9 posto domaćinstava živi u stambenim jedinicama s pristupom poboljšanim vodenim resursima, sudeći po definiciji inicijative Ciljevi samoodrživog razvoja (SDG), koja uključuje javne mreže i domaće izvore, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Energetika.ba / FENA