Energetika.ba
Termoenergija

IGH među šest kandidata za posao idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja

Autor: Energetika.ba
IGH među šest kandidata za posao idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja

Na tender za nabavku usluge izrade idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane “Pljevlja” stiglo je šest ponuda koje su otvorene u Elektroprivredi Crne Gore. Stigle su po dvije ponude iz Njemačke i Hrvatske, jednu ponudu je dostavio konzorcijum iz Češke, i jednu crnogorsko-srpski konzorcijum.

“EPCG je 25. decembra 2017. godine raspisala tender za izbor kompanije za izradu idejnog projekta, a shodno tehničkim specifikacijma vrijednost tendera iznosi 900 hiljada eura sa PDV-om”, navodi se u saopštenju EPCG dostavljenom portalu Investitor.me.

Zajednička ponuda poslale su kompanije Škoda Praha a.s. i Škoda Praha Invest s.r.o iz Češke Republike, kao i grupa ponuđača iz Hrvatske: Institut IGH, Zarubezhenergoprojekt i CAU – “Centar za arhitekturu i urbanizam.

Ponude su poslale kompanije Steag Energy Services Gmbh i VPC Gmbh iz Njemačke. Grupa ponuđača: Institut za građevinarstvo doo Podgorica i Institut za istraživanja i projektovanja u privredi doo Beograd, poslala je, takođe, ponudu, kao i konzorcijum “Ekonerg – Nikcom –Esotech iz Hrvatske.

“Izvođenju radova na ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, prethodi faza izrade Idejnog projekta koji će definisati najbolje potrebna tehnološka rješenja za ekološku rekonstrukciju Bloka I TE “Pljevlja”.

Plan je da se poslije odabira kompanije i izrade idejnog projekta, izvrši izbor izvođača i opreme koja će se instalirati u periodu od oko tri godine. Plan je da se projekat ekološke rekonstrukcije završi do 2021, a uključuje, izmedju ostalog, izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unaprjedjenje rada elektorfilterskog posrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja, kao i izgradnju toplotne stanice kao dijela projekta toplifikacije Pljevalja”, saopšteno je iz EPCG.

Energetika.ba