Energetika.ba
Termoenergija

Italija se odriče loživog ulja i ugljena u elektroenergetici

Autor: Energetika.ba
Italija se odriče loživog ulja i ugljena u elektroenergetici

Italija bi u naredne dvije godine mogla zatvoriti većinu preostalih termoelektrana na ugljen. To je dio napora italijanske vlade na ispunjavanju cilja Europske unije za 2030. godinu o manje emisija ugljika iz elektroenergetike i industrije.

Početkom jula talijanska vlada je o napuštanju proizvodnje električne energije u termoelektranama na ugljen objavila poseban dokument.

Pri tome je ministar za okoliš i energetsku sigurnost Gilberto Pichetto Fratin pojasnio kako će Italija prestati koristiti i loživo ulje za proizvodnju električne energije, dok će proizvodnju iz ugljena svesti na minimum. Napomenuo je da je vladin cilj ubrzati napore na dekarbonizaciji, ali uz jamstvo energetske sigurnosti za Italiju.

Italijanska vlada (Vijeće ministara) smatra kako će veće korištenje obnovljivih izvora, uključujući povećanu proizvodnju u hidroelektranama i primjenu prirodnog plina, omogućiti smanjenje primjene ugljena i loživog ulja. Posebice ako se uzme u obzir da je u Italiji potražnja za električnom energijom pala.

(Energetika.ba)