Energetika.ba
Termoenergija

Izveštaj Global enerdži monitora: Termoelektrane na ugalj nužno zatvoriti do 2040. godine

Autor: Energetika.ba
Izveštaj Global enerdži monitora: Termoelektrane na ugalj nužno zatvoriti do 2040. godine

Širom sveta još uvek radi više od 2.400 termoelektrana na ugalj, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na agenciju AP.

U izveštaju američke nevladine organizacije Global enerdži monitor kaže se da se sve one moraju zatvoriti do 2040. godine i da se ne mogu otvoriti nove ako zemlje žele ispuniti klimatske ciljeve predviđene Pariskim sporazumom.

Od operativnih globalnih kapaciteta termoelektrana na ugalj, oko jedna trećina od 580 gigavata ima datum postupnog ukidanja, navodi se u izveštaju.

Prvi globalni sporazum o „postupnom smanjivanju“ energije na ugalj postignut je na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u novembru 2021.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na gašenje postojećih termoelektrana na ugalj u zemljama OECD-a do 2030. i do 2040. u ostatku sveta.

Ali prema ovom scenariju, samo 70 odsto kapaciteta OECD-a od 330 gigavata napreduje predviđenim tempom, a u ostatku sveta, samo šest odsto kapaciteta uglja od 93 gigavata ima postavljen datum zatvaranja pre 2040. godine, navodi se u izveštaju.

Da bi se postigli ciljevi koje je Gutereš tražio, isključenja moraju u proseku iznositi 117 gigavata godišnje što je preko četiri puta više od kapaciteta koji su ugašeni 2022. godine.

Inače, broj elektrana na ugalj porastao je za 19,5 GW u 2022. godini, pri čemu je Kina, činila 59 odsto tog rasta.

Ukupno je pušteno u rad 45,5 GW energetskih kapaciteta na ugalj, a 26 GW je povučeno u svetu 2022. godine.

(Energetika.ba)