Energetika.ba
Energetska tranzicija

Njemačka je smanjila ovisnost o ruskom plinu, a sada zatvara elektrane na ugljen

Autor: Energetika.ba
Njemačka je smanjila ovisnost o ruskom plinu, a sada zatvara elektrane na ugljen
Foto: Agencije

Sedam elektrana na ugljen u Njemačkoj zatvorit će se u sljedećim danima, piše DW.

Njemačka vlada je nakon ruske agresije na Ukrajinu uključila pet elektrana kako bi se nosila s nedostatkom dobavljanja plinom tokom zime, dok je istovremeno pokušavala smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Zasad je tih pet elektrana ugašeno, a još dvije bi se trebale zatvoriti u dogledno vrijeme.

Pet fabrika nalazilo se u rudarskom okrugu Rheinish u zapadnoj Njemačkoj, u blizini grada Kölna, a radi se Grevenbroich-Neurathu i Bergheim-Niederaussemu. Ostale dvije nalaze se u Jänschwaldeu u istočnoj pokrajini Brandenburg, u blizini glavnog grada Berlina.

Planovi Njemačke da smanji svoje oslanjanje na ugljen u borbi protiv klimatskih promjena narušili su se nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Njemačka i druge evropske zemlje nastojale su smanjiti su svoju ovisnost o ruskom plinu u mjesecima nakon rata, što je dovelo do rasta cijena energenata.

Kako bi smanjila taj negativan efekt, njemačka vlada odlučila je produžiti vijek trajanja nekih termoelektrana na ugljen i privremeno ponovo pokrenuti druga zatvorena postrojenja. Berlin je također odgodio zatvaranje nekoliko nuklearnih elektrana kao nepredviđenu mjeru. Posljednje tri nuklearne elektrane zatvorene su u aprilu prošle godine.

Sada kada je zima završila, Nijemci ne predviđaju nikakve disrupcije u sigurnosti opskrbe električnom energijom ako bi zatvorili elektrane na ugljen.

Ovo je i korak u pozitivnom smjeru što se tiče strategije smanjenja štetnog utjecaja plinova.

"U svjetlu pogoršanja klimatske krize, zatvaranje elektrana na ugljen važna je mjera za smanjenje stakleničkih plinova", rekla je zastupnica Zelene stranke Kathrin Henneberger u izjavi, prenosi Index.hr.

Rekla je da su zatvaranja "veliki uspjeh za klimatsku pravdu i da se događa uz svijest o tome povijesnu i globalnu odgovornost za postizanje naših klimatskih ciljeva."