Energetika.ba
Termoenergija

RiTE Ugljevik: Dobri proizvodni rezultati posljedica prethodnih investicija

Autor: Energetika.ba
RiTE Ugljevik: Dobri proizvodni rezultati posljedica prethodnih investicija

Plan proizvodnje električne energije u Rudniku i termoelektrani Ugljevik prebačen je u januaru za 17,5 odsto, saopšteno je iz kompanije.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Milutin Tasovac istakao je da su ovako dobri proizvodni rezultati prva vidljiva posljedica kapitalnog remonta postrojenja i investicija iz prošle godine u poboljšanje tehničko-tehnološke spremnosti Termoelektrane.

On je naveo da su puštanjem u rad novog elektrofilterskog postrojenja ostvareni i značajni ekološki efekti jer je nivo emisije prašine kroz dimnjak Termoelektrane smanjen u startu više od 10 puta.

Tasovac je najavio da će u narednim danima biti izvršena probna mjerenja u svrhu dokazivanja kapaciteta i podešavanja režima rada elektrofiltera.

"Očekujemo dalji pozitivan trend rada i ostvarivanje plana proizvodnje električne energije u ovoj godini od 1.780 gigavat-časova", rekao je on.

RiTe Ugljevik je u januaru u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučila 179,79 gigavat-časova električne energije, što je za 17,5 odsto više od plana.

Iz kompanije navode da je ove dobre rezultate Termoelektrane adekvatno pratio i Rudnik sa proizvedenih 166.000 tona uglja u januaru, čime je plan prebačen za 22 odsto.

Plan otkrivke je sa ostvarenih 763.179 metara kubnih čvrste mase prebačen za 29 odsto.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković rekao je da su vremenski uslovi u januaru bili povoljni, ali da se radi u vrlo teškim uslovima, na velikim dubinama "jer su ovo praktično završni radovi na površinskom kopu Bogutovo Selo".

Prema njegovim riječima, proizvodnja u januaru je ohrabrujuća za ispunjenje plana proizvodnje uglja u ovoj godini od 2.075.000 tona, što je, kako navodi, vrlo ambiciozno s obzirom da je projektovani godišnji kapacitet rudnika 1.750.000 tona.

Energetika.ba / SRNA