Energetika.ba
Termoenergija

RiTE „Ugljevik“ mora Slovencima platiti još 113 miliona maraka

Autor: Energetika.ba
RiTE „Ugljevik“ mora Slovencima platiti još 113 miliona maraka

Pored 131 milion KM koje je Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ po sudskoj presudi dužan platiti „Elektrogospodarstvu Slovenije“, ovo javno preduzeće moraće Slovencima platiti još 113 miliona maraka po osnovu kamata, piše CAPITAL.

Arbitražno vijeće u Beogradu je početkom jula donijelo pravosnažnu presudu po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju kojom je RiTE „Ugljevik“ naloženo da na ime naknade štete „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring“ isplati 67 miliona evra i zateznu kamatu te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

Tada je navedeno i da će odluka o iznosu kamate biti donesena naknadno, što se i dogodilo polovinom prošlog mjeseca.

Novom odlukom RiTE „Ugljevik“ je zadužen da Slovencima plati i kamatu od 58,2 miliona evra, odnosno 113 miliona maraka.

-Naređuje se tuženom RiTE „Ugljevik“ da tužiocu „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženjering“ plati kamatu obračunatu na štetu koju je tužilac pretrpio između 12. juna 2011. godine i 31. decembra 2021. godine u iznosu od 58,2 miliona evra, u roku od 30 dana od prijema ove odluke, navodi se u odluci Arbitražnog vijeća u koju je CAPITAL imao uvid.

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio i vršilac dužnosti direktora RiTE „Ugljevik“ Diko Cvijetinović koji je rekao da očekuje da će do kraja godine biti nađeno rješenje za isplatu ovog duga i početak isporuke struje Slovencima, na šta su takođe obavezani.

-To je konačna odluka. Ukupno po osnovu glavnice i kamate moramo Slovencima platiti 125,2 miliona evra. Takođe, obavezani smo i da im isporučujemo, odnosno prodajemo trećinu struje koju proizvedemo po cijeni po kojoj se sa njima dogovorimo, rekao je Cvijetinović.

Odgovarajući na pitanje koliki će ovo biti udar na preduzeće, Cvijetinović je rekao da se sa Vladom RS i Matičnim preduzećem „Elektroprivrede RS“ traži rješenje.

-Pregovori su pri kraju. Vlada i Matično preduzeće su svjesni situacije. Juče smo imali sastanak i veoma smo blizu rješenja  za koje očekujem da ćemo imati do kraja godine. Sa Slovencima smo dogovorili da blokade računa neće biti dok pokušavamo da dođemo do dogovora. I oni su svjesni da mi to odjednom ne možemo isplatiti i tražimo varijante koje su prihvatljive i za nas i za njih, rekao je Cvijetinović.

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik“ i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Jedan je spor u Beogradu, koji je sada i zvanično okončan, a drugi pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.

(Energetika.ba)