Teslin električni kamion odgođen do 2020. godine

Teslin električni kamion odgođen do 2020. godine

Šef kompanije Tesla Elon Musk je saopćio da je dolazak električnog kamiona Tesla Semi odgođen za 2020. godinu. Govoreći na godišnjem sastanku dioni

Govoreći na godišnjem sastanku dioničara kompanije Tesla, Musk je kazao da će se električni kamion Tesla Semi stići na tržište 2020. godine. Razlog je proizvodnja baterija koju kompanija mora ubrzati pa je Musk zbog toga sugerisao da bi ulaganje u rudnike moglo biti jedno od rješenja.

Uprkos odgađanju kupci i dalje mogu rezervisati Semi kamione. Među postojećim mušterijama su Walmart, UPS i FedEx, a ostaje da se vidi da li će odgađanje negativno utjecati na buduće investicije u električni kamion.

Kompanija Tesla je odgađala i proizvodnju Modela 3 zbog nedostatka radnika i softverskih problema. Model Y stiže na tržište naredne godine, a Musk želi ostvariti proizvodnju 2.000 primjeraka sedmično do septembra 2020. godine.

Kamion će pod punim opterećenjem imati domet od 965 km s jednim punjenjem baterije. Koštat će 180.000 dolara, a postojat će i jeftinija verzija od 150.000 dolara s dometom od 483 km.

Zahvaljujući svojim sistemima kamion može bateriji vratiti 98 posto kinetičke energije.

Energetika.ba / Klix.ba